Фестивалем

Фестивалем "Гуцульська ріпа" горяни вшанували свій другий хліб - картоплю

08.09.08 09:30 0 3138
Найшанованішим овочем на етнофестивалі "Гуцульська ріпа", який завершився сьогодні у закарпатському селі Ділове, була картопля. Ріпу /так ще називають бульбу місцеві гуцули/ у горах вважають другим хлібом. Не випадково саме їй присвятили фестиваль, що привабив не тільки гостей зі всієї області, але й численних туристів. Тим паче, що с.Ділове відоме як географічний центр Європи - тут встановлено відповідний знак.

Власне, традиційний фестиваль "Гуцульська ріпа" досі проводився у с.Лазещина Рахівського району, яке, на жаль, після недавнього катастрофічного паводка визнане зоною екологічного лиха. Через це й перенесли свято у сусіднє Ділове. Під час фестивальних заходів здійснювався добровільний збір пожертвувань для потерпілих жителів Лазещини.
У рамках триденної програми свята проведені семінар-нарада з питань безпечної поведінки у горах, презентація нового маршруту "Закарпатського туристичного шляху", майстер-класи з приготування картопляних страв, а також з різьбарства, ткацтва, вишивання, гончарства, лозоплетіння, ковальства тощо. Гості змагалися й у метанні довбні, чищенні картоплі на час, слухали мелодії троїстих музик і т.д.
Під смачні картопляні страви з бринзою та іншими традиційними приправами можна було подегустувати домашні напої "Яфинівка", "Шпотавка", "Швидкодай", "Твердостуй" та інші. Свято мало на меті популяризацію сільського /зеленого/ та агротуризму.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Карпатський медвідь" ...
Наступна новина: У столичному аеропорту ...

КОМЕНТАРІ