Говорили: "Пилипове заговіння - початок різдвяного "холодного" посту". Віруючі до дня Різдва очищають себе покаянням, молитвою і постом. Правила помірності, запропоновані Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і Петровий піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяєтся приймати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечерні. В інші ж дні - вівторок, четвер, суботу й неділя - дозволено приймати їжу з рослинним маслом.
З 2 по 6 січня пост посилюється (рибу не можна їсти навіть у суботу і неділю) і досягає найвищого ступеня в останній день - Святвечір (переддень Різдва). Святвечором він називається від звичаю вживати в ці дні сочиво (кутю) - зерна злаків, зазвичай пшениці або рису з медом, замочені у воді. До їжі не можна приступати до появи першої зірки - Різдвяної.
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Джерело: http://vezha.org/
Попередня новина: 18 річну самогубницю з ...
Наступна новина: Молодіжні медіа Волині ...