Як формується курс долара та інших валют в Україні?

Як формується курс долара та інших валют в Україні?

07.08.19 23:42 0 4028

Кожна держава веде власну політику щодо формуванню курсу національної валюти. Сьогодні ми розглянемо як він формується в Україні. Ну а розповість нам про це співробітник валютного обмінника https://obmen.dp.ua, який знаходиться за адресою: проспект Д. Яворницкого, 88.

МВРУ — номінальне джерело валютного курсу в Україні

В Україні немає валютної біржі, зате є позабіржова торговельна площадка, де обмінюються великі суми. Це міжбанківський валютний ринок України (МВРУ). На міжбанк зі своїми заявками виходять банки після проведення внутрішніх обмінних операцій. У кожного банку серед клієнтів є як імпортери, так і експортери, тобто представлений як попит, так і пропозиція на валюту.

Імпортерам потрібно закупити валюту для того, щоб купувати за неї товари за кордоном і привозити їх в Україну. Експортери отримали виручку у валюті та повинні її продати. Крім того, є невелика кількість заявок від фізичних осіб, які також купують або продають валюту. В результаті, по кожній з валют банк до кінця робочого дня формує список заявок, які змінюють одна одну всередині банку вранці наступного дня. На МВРУ банк виходить тільки для того, щоб покрити недостачу.

Наприклад, сумарно по банку за день сформувалося заявок на продаж $ 5 млн, при цьому заявок на покупку зібралося на $ 12 млн. Це означає, що банк вийде на ринок і купуватиме $ 7 млн, щоб покрити цю нестачу і задовольнити всі заявки своїх клієнтів.

Крім того, банк може купувати валюту для покриття своїх касових потреб, — для здійснення продажу валюти населенню і погашення своїх валютних зобов'язань (наприклад, для виплати депозитів). В один операційний день він може вийти на ринок або в якості покупця, або як продавець валюти. Почасти, через це існує передумова для створення дефіциту на ринку: коли на МВРУ занадто багато покупців і мало продавців, курс починає повзти вгору.

На міжбанк стікаються заявки від різних банків, в яких вказані обсяги та суми, за якими банки готові продавати або купувати валюту. Заявки ці зустрічаються одна з одною, знаходять собі «пару» і погашаються. В результаті починає формуватися курс.

Далі НБУ публікує відомості про середньозважений курс (який швидше має статистичну, ніж практичну, цінність і є слабким ринковим орієнтиром), а кожен банк робить свої висновки про минулу торгової сесії. Найчастіше, запитуючи, як формується курс долара до гривні, люди мають на увазі саме цей курс — комерційний банківський. Для його формування банк оцінює:

  • У скільки саме йому обійшлася купівля необхідної партії валюти.
  • Які настрої та динаміка на ринку.
  • Яка була ситуація, скільки було заявок на продаж і покупку, які були обсяги.
  • Як поводився НБУ, чи були валютні інтервенції.
  • Яка внутрішня ситуація в банку: рівень активів у валюті, рівень зобов'язань у валюті й т. п.

На основі своїх висновків, банк визначає внутрішній курс для обміну. При цьому офіційний внутрішній курс, заявлений на сайті банку, може відрізнятися від реального курсу, за яким проводяться операції обміну «на льоту». Страхуючи себе, банк завжди намагається продати валюту населенню дорожче, ніж йому вона дісталася на МВРУ, а купити її дешевше, ніж її можна придбати на МВРУ. Простіше кажучи, курс в банках і обмінних пунктах — це курс, взятий на МВРУ, і скоригований на рівень жадібності та поточного стану справ конкретного банку.

Як формується курс на чорному ринку?

Фінальна точка нашої екскурсії — це чорний ринок. Курс на ньому встановлюється незалежно від МВРУ, але з його урахуванням, в якості орієнтира. За великим рахунком, чорний ринок — це народна біржа, де відбувається все те ж саме, що і на МВРУ, але з залученням більшої кількості учасників. В якій міститься пропозиція — власники валюти, які не проти її продати. Як попиту — всі бажаючі, які не змогли її купити в офіційних джерелах.

На курс чорного ринку впливає:

  1. Рівень ризикованості конкретної торгової площадки. Якщо це затишний обмін в Інтернеті, курс буде не набагато вищим чим на МВРУ. Якщо ж це міняйли на вулиці — вони заламують в 1,5 разів дорожчу ціну.
  2. Доступність валюти в «білих» обмінних пунктах. Чим простіше добути долар в банку, тим нижчим буде курс на чорному ринку.
  3. Поточна ринкова ситуація, особливо — рівень паніки. Як тільки з'являються ознаки паніки, курс на чорному ринку злітає до небес.
  4. Очікування спекулянтів. Чорний ринок завжди пропонує перспективний курс, в який закладені очікування спекулянтів щодо розвитку подій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ