ДЕРЖАКОМ ПО ГОЛОВІ ЗА НАТО. (Репортаж з місця бійки націоналістів з комуністами на українсько-польському кордоні)

ДЕРЖАКОМ ПО ГОЛОВІ ЗА НАТО. (Репортаж з місця бійки націоналістів з комуністами на українсько-польському кордоні)

15.07.08 09:42 0 3153

Перед тим, як накинутися на пікет КПУ, націоналісти проспівали «Лента за лентою набої подавай!». Комуністи спробували заглушили цей спів «Священной войной».

«Урочисту» зустріч для натівських військовослужбовців, які мали прибути в Україну на військові навчання «Сі Бриз 2008», львівські комуністи влаштували за кілька кілометрів від контрольно-пропускного пункту Рава-Руська. Акція була добре підготовлена і організована. Перекрити трасу біля села Річки на двох автобусах приїхало близько 100 пікетників – прибічників КПУ (з Львівського та Івано-Франківського обкомів КПУ), ПСПУ, Російського блоку, Київської Русі, ветеранських організацій. Дії учасників акції координували народні депутати А.Голуб і Є.Волинець, які прибули до Львова напередодні.

Близько 10.00 стало відомо, що натівські вояки перетнули кордон в іншому місці – проїхали через ПП «Шегині». На той час поблизу пікетників вже зібралася група представників національно-патріотичних організацій. Вони вигукували націоналістичні гасла й заклики «Смерть москалям!» і «Комуняку – на гілляку!». Учасники акції, своєю чергою, обзивали їх «недобитими нациками» і «натовськими прихвоснями».

Сутичка спалахнула, коли до місця пікету на білому бусі «Мерседес» під’їхало одинадцятеро молодих людей (поміж них одна дівчина) в камуфляжній формі. До пікетників вони підійшли строєм і почали виривати з рук прапори і транспаранти. Все це сталося раптово – нападу не очікували ні правоохоронці, ні учасники антинатівської акції.

Найбільше дісталося ветерану у формі радянського офіцери (згодом з’ясувалося, що це 68-річний прикордонник-відставник з Івано-Франківської області В.Жадковський). У нього забрали військовий кашкет, вдарили по голові, і коли він впав, почали копати ногами. На порятунок до нього поспішив перший секретар Івано-Франківського обкому КПУ М.Стула, якому «хлопці в камуфляжі» теж встигли завдати кілька ударів.

Також зчинилася сутичка між дівчиною у камуфляжі й активісткою Компартії, яка намагалася її сфотографувати. Зав’язалася бійка і між першим секретарем Львівського обкому КПУ А.Калинюком та хлопцем, що тримав в руках синьо-жовтий прапор: останній намагався держаком поцілити в голову одному з пікетників.

Сама бійка тривала не більш як 20-30 секунд. Щойно працівники Жовківського райвідділу (на трасі на той момент було не більше десятка міліціонерів) оговталися, то взялися виставляти між представниками різних політичних сил щось схоже на міліцейський кордон. Якби похопилися раніше, то запобігли б інциденту.

Як вдалося з’ясувати згодом, у Жовківський РВ одразу після сутички звернувся із заявою перший секретар Львівського обкому КПУ О.Калинюк. Він висунув вимогу, аби проти учасників нападу на антинатівський пікет було порушено кримінальну справу за фактом хуліганства. В числі потерпілих фігурує сам О.Калинюк (один з нападників завдав йому удар ногою у бік і, вочевидь, ушкодив ребро), М.Стула і В.Жадковський.

Міліціонери, які охороняли акцію, розповіли, що її учасники трасу біля села Річки все-таки перекрили. Саме тоді дорогою рухалися автомобілі, які везли польські трактори. Їх супроводжувала машина з мигалкою, що і ввело пікетників в оману: комуністи подумали, що то натівська зброя. Коли ж з’ясувалося, що це сільгосптехніка, сподвижники Леніна, віджартовуючись, поспішили зійти з дороги. А потім під’їхали хлопці в камуфляжі...

Ірина Свищ, "Західна інформаційна корпорація"
Автор: УкрЗахідІнформ .
Джерело: http://www.zik.com.ua
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Під Рівним горить звалище
Наступна новина: Польський Сейм підтримує ...

КОМЕНТАРІ