Селяни сваряться через гроші

Селяни сваряться через гроші

22.08.08 08:24 0 2967
Відколи на підтоплену Західну Україну надійшли компенсації, люди по селах не перестають скандалити. До одних не зайшла комісія, яка оцінює збитки. Інші вважають, що сільська верхівка приписала собі зайве.

У селі Клубівці Тисменицького району на Івано-Франківщині немає жодної ріки. Під час повені із берегів вийшли хіба що потічки. Вода підійшла до підвалів кількох хат. Нині село отримує компенсацію майже 2 млн грн. На дорогу комісія зі встановлення збитків попросила 1,6 млн. У 12 тис. грн оцінила зруйновану кладку, якою до двору йдуть четверо осіб. 95 тис. отримали люди, в яких залило підвали.

До списків постраждалих у сільраді внесли 15 людей. Серед них місцеві депутати та бухгалтер, вона ж — голова комісії зі збитків.

— Люди кричать, що гроші взяла. Хіба я винна, що в моїй хаті була вода, а в їхніх ні, — говорить жителька села 52-річна Михайлина Грималюк. — Мені затопило підвал на 30 сантиметрів. Комісія оцінила під третю категорію. Дали тисячу гривень, потім ще чотири.

Сусід Михайлини нарікає. У його підвалі також була вода, підтопило город. До нього комісія не приходила.

— Я не писав, що в мене в підвалі була вода. Вона зразу зійшла, шкоди ніякої, як і в сусідки. Хотів лише, аби мені за городину відшкодували, — каже Василь Бугра, 33 роки. — У сусідки брат депутат, от вона й отримала.

У сільській раді пояснюють, що чоловік пізно написав заяву, 13 серпня, тому її не могли прийняти.

— У мене зараз нові проблеми почнуться, — розповідає голова комісії зі встановлення збитків у селі Клубівці 47-річна Ірина Бурдин. — Я з тими крикливими жінками не встигла подати списки людей, в яких затопило городи. Тепер вони можуть не отримати компенсації.

Ірина в селі отримала найбільше грошей — 20 тис. грн. Жінка вписала себе до другої категорії.

— Вода була в підвалі, підлогу довелося зривати — це друга категорія. Підтопило меблі, тепер сушу на дворі, — пояснює Бурдин.

У селі вважають, що секретар сільської ради Василь Притуняка, 49 років, вчинив шляхетно. Його дружина має хату, в якій ніхто не живе. Той будинок теж підмило водою. Чоловік не писав заяви на відшкодування.

— Але він сказав про підтоплення, я дані вислала електронною поштою. Коли прийшли гроші, секретар їх не взяв, відправив назад, — запевняє Ірина.

Хотіли у Клубівцях ”під шумок” взяти гроші й на нову сільську дорогу. Хоч води там не було.

— У селі є криївка, часто люди приїжджають на екскурсії, а дорога нікудишня, — каже голова сільради села Клубівці, 45-річний Валерій Панкратов, — ми хотіли як краще, для людей.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук  зазначив, що влада подумає, як виділити гроші Клубівцям на дорогу. Але не з фінансів, виділених на повінь.

У середу уряд ухвалив рішення збільшити виплати постраждалим від повені в західних регіонах країни. Аванс за втрачене житло становитиме 100 тис. грн. На капітальний ремонт — 30 тис. грн. Ще тисячу додадуть до компенсації за втрачене майно — ці люди загалом мають отримати 6 тис. грн. Тисячу виділять постраждалим родинам на підготовку школярів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
Джерело: http://gpu.ua
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: "Фольксваген-Пассат" згорів ...

КОМЕНТАРІ