ХІІ конгрес Світової Федерації Українських лікарських товариств розглянув найбільш гострі проблеми вітчизняної системи охорони здоров'я

ХІІ конгрес Світової Федерації Українських лікарських товариств розглянув найбільш гострі проблеми вітчизняної системи охорони здоров'я

30.09.08 08:32 0 3569
В Івано-Франківську 25 вересня розпочав роботу ХІІ конгрес Світової Федерації Українських лікарських товариств. Відкриваючи захід, Міністр охорони здоров'я України Всиль Князевич від імені президента України Віктора Ющенка та Уряду України виголосив привітання, в якому зазначив: "Черговий ХІІ Конгрес Світової Федерації Українських лікарських товариств - це свято для кожного з нас - українського лікаря, який живе турботами і болями українського народу, бо воно об'єднує нас у думках і діяннях, незважаючи на державні кордони". Він підкреслив вагомість і актуальність питань, що розглядаються на професійному форумі.

Програма Конгресу була досить насиченою та змістовною. В рамках Конгресу відбулися виставка "Медицина. Ліки", телеконференція "Телемедицина, електронні зустрічі лікарів - досвід застосування, перспективи розвитку", навчальний медико-правовий семінар, секційні засідання та ін.

Представників Світової Федерації поінформували про розроблені концепції загальнодержавних i державних програм щодо:

запобігання захворюванням, спричиненим йодною недостатністю до 2013 р.;

розвитку паліативної та хоспісної допомоги в Україні на 2010-2014 роки;

реформування стоматологічної служби України (Основні засади);

"Слух" на 2008-2012 роки.

Крім того, було проведено інвентаризацію ЛПЗ, розроблено типові положення, табелі оснащення та штатні нормативи медичних закладів. На сьогодні функціонує 15229 ФАПів; потребують перепрофілювання у медичні пункти - 4953; заплановано перепрофілювання 1846 ФАПів - в лікарські амбулаторії; 41 ДЛ - у лікарську амбулаторію; у 250 селах відкрити медичні пункти.

Особливу увагу Василь Князевич звернув на кадрову політику. Україна дійсно стала донором медичних кадрів для багатьох розвинутих країн світу. Це не тільки відтік професійної еліти та фінансові збитки для країни (підготовка кваліфікованих лікаря та медсестри коштують сотні тисяч гривень), але й суттєві втрати для медичної сфери країни, що призводять до складнощів із доступністю медичної допомоги. Щорічно система втрачає до 4 тисяч лікарів, що вже не покривається щорічними випусками медвузів; за останні 5 років кількість лікарів зменшилась на 5380, а медичних сестер - на 47270 осіб. Забезпеченість практикуючими лікарями в Україні - 26,8 на 10 тисяч населення, що вже нижче середньоєвропейського рівня - 33 на 10 тисяч населення. Для розв'язання кадрового питання зроблені наступні кроки:

для закінчення інтернатури 1600 лікарів - молодих спеціалістів у 2008 році направлені на роботу в сільську місцевість.

зараховано на проходження інтернатури 1817 випускників 2008 року на роботу у сільські заклади.

переведено 500 студентів з контрактної форми на бюджетну за умови відпрацювання у сільській місцевості.

Міністерство охорони здоров'я України звернулося до Уряду з пропозицією щодо збільшення в 2009 році обсягів держзамовлення на підготовку лікарів не менше 6850 осіб щорічно (50% для укомплектування закладів сільської місцевості).

Крім іншого, учасники конгресу розглянули проблеми заробітної плати та соціального захисту медпрацівників; впровадження раціональної фармацевтичної політики; інтеграції лікувально-профілактичної справи та наукової діяльності та багато ін.

Учасники заходу ухвалили резолюцію та звернення до колег. Конгрес завершив роботу 28 вересня 2008 р..


Прес-служба МОЗ України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ужгород: Підростає юна ...
Наступна новина: Близько 700 житлових ...

КОМЕНТАРІ