Близько 700 житлових будинків Івано-Франківськa буде обладнано вузлами обліку теплової енергії

Близько 700 житлових будинків Івано-Франківськa буде обладнано вузлами обліку теплової енергії

30.09.08 09:05 0 2999
Підвищення цін на енергоносії - це завжди істотний удар по гаманцях українських громадян та економічних і фінансово-виробничих показниках вітчизняних підприємств. А енергодефіцитність природного газу та необхідність його імпортування тільки ускладнює ситуацію. Вищезазначене ставить перед Україною завдання пошуку нових можливостей здійснення економії “дорогоцінних” ресурсів, зокрема, природного газу. Проте, першочерговими заходами по економії енергоресурсів є їх точний облік. Особливо актуальним це питання є у осінньо-зимовий період, коли на порядок зростає споживання електроенергії, тепла і газу.

Відсутність обліку енергоносіїв — це відсутність контролю за їх раціональним використанням, що призводить до неконтрольованих безповоротних втрат. Наприклад, практично масова відсутність обліку споживання населенням природного газу, води та тепла призвела до того, що в багатьох містах нашої держави, особливо в невеликих та у сільській місцевості, у перерахунку на одного жителя “витрачається” набагато більше енергоносіїв, ніж у західноєвропейських населених пунктах. Проте, нарікання на недостатній рівень тепла та відсутність теплої води в оселях стало звичним явищем. Причиною такої високої плати за неналежний рівень якості послуг і є відсутність обліку енергоносіїв, що не дозволяє встановити їх реальні втрати, оскільки неможливо підрахувати й проаналізувати енергетичний дисбаланс. Наприклад, залишаються не врахованими витікання газу в атмосферу через порушення щільності газопроводів, втрати тепла при транспортуванні теплотрасами, тощо.

Стан обліку енергоносіїв передусім визначається технічною базою, зокрема, наявністю відповідних технічних приладів обліку й відповідного метрологічного забезпечення . А для зменшення вищезазначених негативних наслідків відсутності обліку або низької точності виміру необхідно не лише забезпечити облік енергоносіїв, а й , безумовно, підвищити точність і надійність такого обліку на всіх ділянках проходження енергоносіїв. Тільки у цьому випадку можна з'ясувати скільки та яким чином енергоносії використовуються і куди вони поділися, та, взагалі, говорити про їх економію. Для подолання наявних негативних наслідків в Івано-Франківську за ініціативи ДМП “Івано-Франківськтеплоекомуненерго” та за сприянням міської влади ведуться роботи із забезпечення обліку теплової енергії в житловому секторі. Близько 700 житлових будинків нашого міста буде обладнано вузлами обліку теплової енергії з використання сучасних засобів вимірювальної техніки, що дозволить мешканцям не тільки сплачувати за реально спожите тепло, але й дасть можливість економити власні кошти.

прес-служба ДП “Івано-Франківськстандартметрологія”
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ХІІ конгрес Світової ...
Наступна новина: Відзначення 64-ї річниці ...

КОМЕНТАРІ