«Газпром» сподівається вирішити питання боргів України без грошей

«Газпром» сподівається вирішити питання боргів України без грошей

29.12.08 01:20 0 2519
Про це в ефірі радіостанції «Эхо Москвы» заявив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

«За кілька днів, що залишилися, наше завдання – спробувати знайти інші механізми погашення заборгованості, крім платежів безпосередньо в грошовій формі», – сказав Купріянов. При цьому він нагадав, що заборгованість України за листопад-грудень, плюс штрафні санкції оцінюється у 2 млрд. доларів США.

«На даний момент ситуація принципово не змінилася. Ми платіж за грудень і листопад не бачимо. І до кінця року, очевидно, не побачимо», – сказав Купріянов.

Він нагадав, що як один із варіантів погашення боргу «Газпром» пропонує Україні провести авансовий платіж за транзит газу за діючою ставкою в 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

«Сподіваюся, за дні, що залишилися, нам вдасться це зробити», – сказав Купріянов.

Він також зазначив, що в даний час НАК «Нафтогаз України» говорить про те, що в дні, що залишилися до нового року, не зможе погасити заборгованість за поставки в листопаді-грудні за рахунок власних коштів, що одержуються за реалізацію газу споживачам.

Росія наполягає на тому, що «Нафтогаз України» заборгував Росії за поставлений газ більш як 2 млрд. доларів.

У свою чергу, «Нафтогаз України» заявляє, що компанія повністю виконала свої фінансові зобов`язання з оплати імпортованого газу з січня по жовтень цього року включно, і на сьогоднішній день може йтися про погашення поточних платежів.

24 грудня «Газпром» заявив, що «Нафтогаз» погасив заборгованість за вересень-жовтень і залишився борг за листопад-грудень у розмірі 1,678 млрд. дол. без урахування штрафних санкцій.

За словами Купріянова, заборгованість «Нафтогазу» за листопад становить 805,8 млн. дол., за грудень – 862,3 млн. дол. і штрафні санкції – близько 450 млн. дол.

24 грудня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що у разі несплати Україною газового боргу Росія вимушена буде припинити поставки газу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Пинзеник пропонує ...
Наступна новина: Карпа у Франківську: ...

КОМЕНТАРІ