У ЄС вважають безнадійним майбутнє буферної країни, що зветься

У ЄС вважають безнадійним майбутнє буферної країни, що зветься "Україна"

04.03.09 19:00 0 2470
Берлінська газета Die Welt пише в редакційній статті про економічну кризу в Україні, непередбачуваність політичного керівництва в Києві та небажання Заходу псувати відносини з Росією через Україну, повідомляє "Німецька хвиля".

Важко врятувати країну, якщо вона того не хоче. Зараз це найбільш справедливо для України. Європейська комісія в Брюсселі дивиться з дедалі більшим занепокоєнням у сторону Києва. У Берліні уникають називати кризу своїм іменем. Бо за економічним перекосом стоїть питання про майбутнє цієї буферної країни, що зветься "Україна".

Дедалі менш зрозуміло, чи зможе ця країна наприкінці тижня заплатити російському "Газпрому" за поставки в лютому. Якщо ні, наслідки для України, для західних споживачів, але передусім для відносин України, а отже неухильно і відносин Заходу з Росією майже непередбачувані.

Але буде недостатньо надати кредити, які й так важко знайти для діжки без дна. Світова економічна криза тяжко вдарила по промисловості країни, що досі перебуває в процесі трансформації.

У січні 2009 промислове виробництво було на третину меншим, ніж у попередній місяць. Ціни на сталь, частка якої становить 40 відсотків українського експорту, обвалилися. Біржовий індекс впав на 80 відсотків. Кредит Міжнародного валютного фонду, обіцяний у жовтні минулого року, був виплачений минулого тижня лише частково. Валютні запаси зменшуються.

Захід давно втратив свої симпатії до "помаранчевої революції" та її протагоністів, які розсварилися, чи то президента Ющенка чи то прем'єра Тимошенко. Він також мало схильний посилювати конфлікти з Росією через Україну.

Комплексне вирішення проблеми шляхом членства України в Європейському союзі відсунулося в далеке майбутнє. Про членство України в НАТО замість американського віце-президента Джо Байдена і французького президента Ніколя Саркозі на мюнхенській конференції з питань безпеки говорила німецький канцлер. Політичне керівництво в Києві вважається майже непередбачуваним.

Колишній російський прем'єр, екс-шеф "Газпрому", а нині посол Росії в Києві Віктор Черномирдін викликав обурення словами, що політичне керівництво "собачиться". Але і в західних столицях поширюється безпорадність на тлі кризи в країні з 46-мільйонним населенням, що глибоко розколоте на західні провінції, що традиційно дивляться на захід, та східні частини, де більшість говорить, думає і мріє російською.

Що стосується майбутнього України, Росія дивиться на меншого брата як на "близьке зарубіжжя". Захід може нарікати, що сфери впливу неприйнятні. Минулого літа російський ведмідь гнівно попередив Захід триматися подалі від Грузії та України й не боїться слова "війна". Але зараз і на перспективу в Росії достатньо власних проблем, вона хоче співпрацювати із Заходом і успішно провести зимові Олімпійські ігри в Сочі 2014 року.

Світова економічна криза застала в Україні суперечки, розгубленість та бездіяльність політиків. Це робить ситуацію непередбачуваною і небезпечною. Ніхто не контролює процес, непорозумінь майже неможливо уникнути як усередині Заходу, так і у відносинах Росії та Заходу. Тим важливіше долати українську скруту як загальноєвропейську проблему.
Автор: УкрЗахідІнформ .
Джерело: http://www.zik.com.ua
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ