Імпортні товари в Україні стануть дорожчими та менш доступними

Імпортні товари в Україні стануть дорожчими та менш доступними

12.03.09 16:00 0 1984
Імпортні товари в Україні стануть дорожчими та менш доступними. Парламент ухвалив закон, який запроваджує 13 відсоткову тимчасову надбавку на ввізне мито на низку товарів. Як наслідок - здорожчають, насамперед, побутова техніка, взуття та одяг, кажуть фахівці. Як відреагували місцеві підприємці на ймовірне здорожчання імпорту?

У великих магазинах міста доволі людно. Іванофранківці придивляються до товарів, однак купувати не поспішають. І ціна кусається, і вибір став значно меншим - кажуть вони. Втім чимало людей купують товар іноземного виробника, а не вітчизняного.

Таке зменшення асортименту закордонних товарів пов’язане із надбавкою на ввізне мито - переконаний голова бюджетної комісії міськради Ростислав Кукурудз. Окрім цього слід очікувати зростання цін, а як наслідок - зменшення попиту на такі товари. "Однак митні обмеження на імпорт дозволять захистити вітчизняного виробника", - каже Ростислав Кукурудз.

Однак не всі підприємці підтримують таку думку. Встановлення митних обмежень на імпорт негативно вплине і на національного виробника - вважає приватний підприємець Ірина Боднар. "Такий крок влади призведе до здорожчання не лише імпортних, а й вітчизняних товарів, оскільки сировина для них закуповується за кордоном", - каже Ірина Боднар.

Якщо збільшиться ввізне мито - то збільшиться ціна українських товарів. Тому що українська економіка тісно пов’язана з закордонною. Український виробник пов’язаний з іноземним, тому що фурнітура та комплектуючі - закордонні, а далі вже все виробляється на Україні.

Загалом за січень імпорт в Івано-Франківську зменшився майже на половину у порівнянні з минулим роком, кажуть місцеві економісти.

Наталія Лозовик
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ