Український політикум готується до втілення сценарію «повного перезавантаження влади» — одночасних дострокових виборів

Український політикум готується до втілення сценарію «повного перезавантаження влади» — одночасних дострокових виборів

07.04.09 09:15 0 2119
Українська влада знову зависла за крок до перезавантаження. Бути чи не бути одночасним достроковим виборам Президента і Верховної Ради — це запитання з розряду риторично–нездійсненних вимог опозиції перейшло в цілком реальну площину. Адже несподівано для багатьох своїх опонентів, принаймні з «нижчої», не надто обізнаної в інтригах політичних верхів ланки, про проведення синхронних позачергових виборів заговорив і сам Президент. Щоправда, Віктор Ющенко поставив жорстку умову такого «тотального переобрання»: зміни у виборчому законодавстві щодо переходу на обрання парламентаріїв за відкритими партійними списками і скасування депутатської недоторканності.

Скептики переконані: принаймні за нинішніх обставин виконання цієї умови виглядає не надто реальним. Обережні оптимісти зауважують: в українському політикумі, де всі торгуються, домовляються, продаються і купують, можливо все. Інша річ, що часто у своїх іграх політики заходять так далеко, що вже й самі не знають, як виплутатися з лабіринту власних обіцянок та сьогоднішніх потреб, цілковито відмінних від учорашніх.


На Банковій уже вирішили

Рішення про одночасне проведення парламентських і президентських виборів на Банковій було затверджене у п’ятницю вранці, запевняє газета «Коммєрсант–Україна». Видання з’ясувало, що ініціатором такого повороту є голова секретаріату Президента Віктор Балога. Той підтвердив, що брав участь у попередньому обговоренні цієї ініціативи, і запевнив: Ющенко згоден скоротити термін свого перебування на посаді глави держави. Тобто погодитися на те, що наступні президентські вибори відбудуться 25 жовтня, як вирішила Верховна Рада, а не 17 січня 2010 року, як належало б за Конституцією.

«Вийдіть на вулицю і запитайте в перехожих, що вони думають про владу. А потім уточніть, про кого вони так погано думають — про Прем’єра, Президента чи парламент. Упевнений, вам скажуть, що про всіх. Таким чином, «перезавантаження» теж слід проводити в усіх гілках влади одночасно», — цитує «Коммєрсант» голову СП. Учора цей сценарій окреслив і сам глава держави.

Висновок: Ющенко не звертатиметься до Конституційного Суду з оскарженням постанови про призначення виборів Президента на 25 жовтня, як збирався, а просто видасть указ про дострокове припинення повноважень ВР (наприклад, через те, що у нинішній коаліції немає 226 голосів), призначивши парламентські вибори на цю ж дату.
За «нонсенс» — імпічмент

Якщо так, то такий указ з–під пера Президента має вийти ось–ось, адже за шість місяців до завершення терміну своїх повноважень глава держави втрачає право розпускати парламент. Щоправда, з огляду на гірку долю минулого указу з таким змістом (нагадаємо, він так і залишився нереалізованим, оскільки Верховна Рада й уряд заблокували виділення коштів на проведення позачергових виборів), без консенсусу політичних сил затія з розпуском парламенту знову може не вигоріти.

У парламенті ж є як затяті прихильники (переважна частина Партії регіонів), так і категоричні противники прощання з депутатськими мандатами. До останніх, скажімо, тепер належить «НУНСівець» Роман Зварич, який називає одночасні вибори Президента й парламенту «юридичним нонсенсом». Мовляв, юридичні підстави для припинення повноважень глави держави і законодавчого органу зовсім різні, і незрозуміло, як за таких умов домогтися синхронних виборів.

Більше того, Зварич переконаний, що в разі, якщо Ющенко підпише указ про розпуск Верховної Ради, вона розпочне процедуру імпічменту Президента — за «перевищення владних повноважень». За словами пана Романа, досі глава держави не підписав уже готовий указ про розпуск ВР саме тому, що «зрозумів — його штовхають на злочин».

Олег Зарубінський із Блоку Литвина також вважає, що сам Президент вагається, варто видавати такий указ чи ні, а «Балога і частина Партії регіонів, насамперед група Фірташа, його «уламують». Але сумнівно, що з цього щось вийде, бо, на думку Зарубінського, «як і в жовтні 2008–го, у Президента немає підстав для дострокового розпуску парламенту».
День «Ч» — 14 квітня?

Зате цілком несподівано апологети (або один апологет) подвійних дострокових виборів знайшовся у... Блоці Тимошенко. Як заявив на прес–конференції з цього приводу заступник Голови Верховної Ради, БЮТівець Микола Томенко, варіантів виходу з політичної кризи наразі залишилося тільки два: або всі політичні сили сідають за стіл переговорів, досягають консенсусу і працюють далі, або дружно йдуть на позачергові вибори. Датою «переломного моменту», коли стане зрозуміло, який варіант буде втілений у життя, Томенко назвав 14 квітня: день, коли Кабмін обіцяє внести на розгляд ВР свою антикризову програму. Ту саму, якої вимагає Партія регіонів, щоб не блокувати роботу парламенту.

Одразу після брифінгу Томенка Партія регіонів вустами Ганни Герман задоволено зазначила, що, як є «очевидним», саме «БЮТ є найреальнішим союзником «Регіонів» у реалізації ідеї проведення одночасних дострокових виборів».

От тільки в самому Блоці Тимошенко заяву Томенка сприйняли обурено. «Це особиста позиція Миколи Томенка як політика (він має на неї право), але фракція рішення з цього приводу не ухвалювала, — наголосив голова Київського міськкому, народний депутат Анатолій Семинога, нагадавши, що БЮТ виступає якраз проти дострокових виборів — як парламенту, так і Президента. — Якщо ми хочемо подолати кризу і її наслідки, то сьогодні нам потрібна працююча Верховна Рада. А заклики до позачергових виборів, на мою думку, не на користь держави. Зараз ситуація повністю розписана: восени цього року — вибори Президента, весною 2010–го — місцеві вибори, у 2011–му — парламентські. За таких умов відбудеться поступове оновлення влади. А якщо всі вибори зараз провести одночасно, то не виключено, що отримаємо таку саму ситуацію, яку маємо зараз. І знову розпочнеться боротьба за портфелі й повноваження, в яку буде втягнута держава».

Щоправда, з БЮТівців скромнішого масштабу багато хто взагалі відмовлявся коментувати заяву Томенка. А раптом «верхи» з часу заяви Юлії Тимошенко вже щось переграли, а вони, «рядові», не в курсі? Або ж це якась чергова хитра тактика, мета якої стане зрозуміла згодом...

Семинога висловив переконання, що «ситуація розсмокчеться сама собою, і ніяких дострокових виборів не буде».

У принципі, з ним згодна і представниця групи «За Україну!» Ксенія Ляпіна. Вона спрогнозувала, що «ні перший, ні другий сценарій Томенка реалізований не буде». «Швидше за все, буде якийсь третій варіант — можливо, мова про дострокове переобрання парламенту зайде після президентських виборів, — припускає пані Ксенія. І пояснює свій скепсис так: — Безумовно, якщо «Регіони», Тимошенко і Балога домовляться про сценарій подвійних дострокових виборів, то він буде цілком реалістичним. Але в чиїх інтересах вони можуть досягти такої згоди, якщо у всіх трьох сторін інтереси кардинально відмінні?»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сьогодні православні ...
Наступна новина: Старий сепаратизм у новій ...

КОМЕНТАРІ