На Рівненщині мати з сином намагалися зімітувати побиття міліціонерами

На Рівненщині мати з сином намагалися зімітувати побиття міліціонерами

21.05.09 22:13 0 2783
ВЗГ УМВС України у Рівненській області оприлюднило інформацію про імітацію побиття працівниками міліції громадянина Костопільського району Рівненської області. Наводимо текст повідомлення повністю.

Справжнє родинне "шоу" влаштували днями жителі Костопільського району Рівненської області. Аби уникнути кримінальної відповідальності, вони розіграли цілу виставу, де себе виставили «білими і пухнастими», а з працівників Костопільського райвідділу міліції зробили справжніх монстрів. І дуже прикро, що окремі краяни та навіть деякі служителі Феміди «купилися» на цей безкоштовний (чи таки «коштовний»?) цирк. Дивно, чому лишень мова заходить про «помилки» правоохоронців (часто вигадані з корисливою метою), почуття та поведінка наших співгромадян нагадують неприховане злорадство?! Ви шукаєте сенсацію, панове? Ну так от, запевняємо, її не буде. Адже правда, як би її не намагалися приховати та завуалювати, все одно торжествуватиме!

14 травня жителя села Головин Олександра до Костопільського райвідділу міліції доставляли двічі. Перший раз він пробув там не більше години, а вдруге – довелося переночувати (про що є записи, підкріплені його підписом, у відповідних журналах реєстрації). Про підстави для затримання даного громадянина нам розповів начальник Костопільського райвідділу міліції Степан Рубель.

– 1 травня 2009 року органами дізнання Костопільського райвідділу міліції була порушена кримінальна справа за частиною 3 статті 185 ККУ (таємне викрадення індивідуального майна громадян), – повідомив Степан Давидович. – У ході проведення оперативно-розшукових заходів було встановлено можливо причетних до скоєння цього злочину осіб. Із вказаними громадянами провели слідчі дії, зокрема, вони були допитані у якості свідків. Проведено відтворення обставин та обстановки скоєння злочину, а також очні ставки між ними. Серед затриманих був і 33-річний громадянин на ім’я Олександр.

Під час першого допиту останній свою провину заперечував. Тому його відпустили. Між іншим, у 2000-2001 роках він поводився аналогічно, і якби спільники не розповіли правди, уникнув би покарання. Однак, тоді його таки засудили до року позбавлення волі за крадіжку 94-ох метрів кабелю одного з ВАТ. Але за грати Олександр не потрапив… був звільнений від відбування покарання у зв’язку з амністією. І ось тепер знову двоє його знайомих у присутності понятих та свідків зізналися, що причетні до викрадення батарей опалення з новобудови в селі Головин Костопільського району (подія трапилася у квітні цього року). І обидва вказали, що з ними був Олександр. Тож, у правоохоронців з’явилися свідчення, які й стали підставою для повторного його допиту. Чоловіка довго не могли розшукати, а коли увечері знайшли, він перебував у нетверезому стані і почав шарпати працівників міліції за одяг. На нього склали адмінпротокол за статтею 173 КУпАП (за дрібне хуліганство), передали до рук медпрацівників для перевірки на стан сп’яніння, вдруге доправили до райвідділку, звідки наступного ранку за рішенням суду звільнили.

За Олександром приїхала його матір. І раптом чоловік, який лишень декілька хвилин тому без жодного тиску написав розписку, що не має претензій до працівників міліції, починає поводитися дивно. На подвір’ї Костопільського РВ ці двоє розіграли варту овацій виставу, не посоромилися навіть присутності декількох співробітників міліції. Жінка крикнула до сина, який вийшов на вулицю та спокійнісінько затягнувся димом щойно запаленої цигарки, щоб мерщій лягав на землю, а сама тим часом голосила у трубку мобільного телефону, що Олександра жорстоко побили, ходити він не може, і у нього – черепно-мозкова травма. Невдовзі приїхала «швидка» і чоловіка доправили до центральної районної лікарні… Після цього й з’явилися численні заяви «дружної» родини про катування міліціонерами «ні в чому не винного» жителя Головина. Та ще й які катування!!! Кульок на голову, горло, обмотане скотчем, поламані ребра… Такого можна надивитися лише у кінострічках про гангстерські «розбірки»!

– Хочу вас запевнити, що це – неправда, – каже начальник райвідділу Степан Рубель. – Тому що тих речей, про які він говорить, взагалі не відбувалося в природі. Де він міг отримати тілесні ушкодження, ми зараз самі зацікавлені дізнатися. Тому проводимо відповідну перевірку, проводить її і внутрішня безпека нашого Управління МВС, а також прокуратура району. Але хочу заявити: коли його доставляли, у нього вже був під оком синець.

Власне, це підтверджують і записи у медичному журналі, які зробила лікар, котра проводила медичний огляд Олександра на предмет алкогольного сп’яніння того ж дня, коли він потрапив до райвідділу міліції. А також фото, яке 14 травня працівники міліції зробили для занесення відомостей про даного громадянина до розшукової бази «АРМОР». Гематому, що вже встигла почорніти, видно відразу. Невже синець так швидко може змінити колір? Це правомірне запитання лікарю ми, проводячи власне журналістське розслідування, так і не змогли задати. Адже жінка усіляко уникала з нами зустрічі. Як і завідувач травматологічним відділенням ЦРЛ, де наразі проходить лікування Олександр. Про інші тілесні ушкодження та їх «давнину» ми, на жаль, також не змогли нічого довідатися. Лікарка освідчувала громадянина на стан сп’яніння (результат, до речі, є позитивним), але не оглядала його повністю. Що ж, тепер істину встановлюватиме судмедексперт…

А за об’єктивною характеристикою Олександра (не тією, яку дає матір власному синові) ми вирушили до Головина.

– Він проживав до певного періоду в селі Головин, на даний час у нас незареєстрований, мешкає тут з батьками, – розповів сільський голова Михайло Шулім. – Був одружений, тепер розлучений, ніде не працює. Веде паразитичний спосіб життя. Неодноразово його сусідка, старенька жіночка, приходила до нас у сільську раду і розповідала, що він погрожував їй та крав у неї речі. Та й з лівої сторони сусід звертався до мене зі скаргами на цього чоловіка. Люди заяв до міліції не писали, і тому це сходило йому з рук.

Приблизно те ж ми почули мало не від кожного мешканця Головина. Зауважте – жодного хорошого слова! Люди, які відмовлялися говорити, побачивши відеокамеру (певно, боялися чогось), згодом таки повідомляли, що крадіжки для «безневинного» Олександра – це спосіб життя. Те, що крав, продавав (іноді просто обмінював на «оковиту»). А коли власники про це дізнавалися, то могли й стусанів надавати... Що ж до потерпілих, у яких відразу після Пасхи з новобудови зникли батареї опалення, то Олександр уже мав з ними «справу».

– Особисто я з ним ніколи не контактувала, – зауважила дружина потерпілого Руслана. – Та в селі у нього лише негативна характеристика, кажуть, що п’яниця. Раніше був судимий. А того року чоловік його зловив, як він у нас викрав цемент. Олександр був зі своїм другом. Обидва – п’яні. Але ми не викликали міліцію, самі розібралися. Він усе повернув...

У селі не знають (чи не бажають казати), хто насправді побив цього чоловіка. Більшість односельців його у той день та напередодні не бачила, а так звані «колеги», з якими разом підпрацьовує, розвантажуючи щебінь, лише посміхаються у відповідь. Мовляв, нічого не чули і не бачили. Але, впевнені, правоохоронцям вдасться «докопатися» до правди.

– Я переконаний у тому, що цю позицію, яку Олександр обрав щодо працівників міліції, можна пояснити лише тим, що він таким чином хоче уникнути відповідальності за вчинення злочину, – зазначає Степан Рубель. – Лише після перевірки, коли буде прийнято процесуальне рішення, зможемо говорити про причетність або непричетність працівників міліції до його катування чи побиття. Я ще раз стверджую, що ані фізичного, ані психологічного тиску на нього не було. Але з поведінки рідні зрозуміло, з якою метою вони підняли ажіотаж навколо цієї справи.

ВЗГ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Рівненський губернатор ...
Наступна новина: На Рівненщині пограбували ...

КОМЕНТАРІ