На Закарпатті невідомі побили футболістів та вболівальників. Двоє у важкому стані

На Закарпатті невідомі побили футболістів та вболівальників. Двоє у важкому стані

08.09.09 00:23 0 2109
Група нападників по-звірячому побила жителів та футболістів с. Невицького. Про це на прес-конференції розповів голова сільської ради Олександр Чундак, який також постраждав під час нападу, повідомляє ClipNEWS.info.

Трагедія сталася ще в неділю, 30 серпня 2009 року. Хронологія подій виглядає так. Футбольна команда Невицького зіграла внічию з футбольною командою села Соломоново, що також на Ужгородщині. Поверталися футболісти та вболівальники Невицького додому десь о пів на шосту вечора. Поблизу села Холмок, що на міжнародній трасі Київ-Чоп, чотири легкові автомобілі з уболівальниками “підрізав” джип. Він перекрив дорогу, аби легковики не могли рухатись далі.

Сільський голова розповів, що, як тільки він та його односельчани зупинилися, близько 25-30 невідомих осіб вискочили на трасу й битами почали трощити легковики. Потім вони накинулися на водіїв та інших чоловіків з Невицького, які вийшли з машин. “При цьому невідомі били по машинах, у яких на той час сиділи дві жінки та п’ятеро дітей. Жінки й діти кричали, і ми не могли зрозуміти навіть, що діється”, - прокоментував сільський голова.

Він також уточнив, що на запитання “за що й чому, і в чім справа?” вони так і не отримали відповіді. Невідомі методично били всіх, кого зупинили, не пояснюючи ні слова. Також пролунали два постріли в повітря, проте з якої зброї - невідомо.

Наразі двоє чоловіків з-поміж постраждалих - у важкому стані, в них численні переломи та садна, є потреба в операціях. Ще четверо чоловіків - з різними ступенями струсу мозку й також численними забоями. Усі діти перебувають у шоковому стані, стверджує Олександр Чундак.

Також він здивований тим, що про цей факт ніде не прозвучала інформація. “У мене складається таке враження, що факт бійки хочуть замовчати і приховати. Кому це вигідно - невідомо. Тому ми самі просимо журналістів взятися за розслідування справи”.

Багатьох із нападників люди впізнали. Сільський голова висловив подив, що серед них були відомі в Ужгороді підприємці Василь Маняк та Олег Панасюк.

“Саме джип Маняка перекрив дорогу і зупинив легковики жителів Невицького. Також серед нападників упізнали Валерія Ванькова та Валерія Шалаху. Саме останнього побиті селяни і звинувачують в організації нападу. Склалася ситуація, що у сільський футбол почали втручатися різні ділки, бандити дрібного пошибу. Вони перетворили простий сільський футбол на “чиказький”. Ми - сільська команда, у нас грають прості люди, які в понеділок після гри мали йти на роботу. Ми були зі своїми дружинами, дітьми. Те, що сталося, - свідчення безкарності бандитів. Таке враження, що Закарпаття знову повертається у 90-ті роки. На очах у дітей їхніх батьків бандити били битами. Моя донька, на очах якої це все було, від побаченого того дня не змогла спокійно заснути” - каже Олександр Чундак.

Начальник ужгородського РВ ГУ МВС у Закарпатській області Іван Руснак прокоментував, що наразі за цим фактом порушено кримінальну справу за ознаками ч. 4 статті 296 Кримінального Кодексу України - хуліганство. Слідство триває, тривають допити і проводиться судово-медична експертиза потерпілих. За словами І. Руснака, після того як будуть зібрані всі матеріали, буде порушено ще кілька кримінальних справ, і серед них - за фактами завдання тяжких тілесних ушкоджень, за фактом перекриття міжнародної автомобільної траси тощо. “Справи будуть виокремлюватися, тут багато епізодів”, - сказав начальник райвідділку.

Він також повідомив, що наразі особи всіх нападників встановлені, всі вони - жителі Ужгорода та Ужгородського району, і тепер вирішується питання щодо їх затримання. Справа, переконує І. Руснак, перебуває на особистому контролі у прокуратурі Закарпатської області та в начальника ГУ МВС у Закарпатській області Павла Кононенка.

Редакція провела додаткове розслідування і вияснилося, що Валерій Шалаха, на якого прямо вказують постраждалі, - депутат Баранинської сільради від Партії регіонів. Цей громадянин вже був раніше кілька разів засуджений за скоєння злочинів. “Місцевий час” звернувся за коментарем до керівника обласних регіоналів Олександра Ледиди з проханням прокоментувати історію, у яку “вляпався” його однопартієць. Головний регіонал сказав, що постраждалі не вказують у своїх показах на Шалаху, тому це, мовляв, - неправда. Проте на прес-конференції з сільським головою були присутні побиті люди, які прямо вказували, що удари битою їм наносив депутат-регіонал.

Незважаючи на наведені факти, на порушену кримінальну справу і встановлення осіб нападників, жодного з них на момент виходу номера в друк не було затримано. Тобто минуло 5 днів з моменту злочину, але міліція не арештувала навіть організаторів, а не те що виконавців, які спокійно і далі розгулюють містом.

Як повідомив сільський голова Невицького Чундак, одного з нападників, депутата-регіонала, раніше судимого Валерія Шалаху викликали в міліцію, але відпустили. Виявляється, для його арешту треба рішення прокурора області. На жаль, редакції не вдалося зв’язатися з обласним прокурором Бенцою для отримання коментаря з приводу такої дивної поблажливості.

Ще одне питання - це стаття Карного Кодексу, за якою порушили справу. Адже те, що трапилось - далеко не хуліганство. Це є повноцінним розбійним нападом, скоєним групою осіб із застосуванням зброї. Будемо сподіватися, що слідчий райвідділу міліції Олег Боднарчук найближчим часом поставить усі крапки над “і” і справу буде перекваліфіковано. Опитані редакцією юристи кажуть, що перспектива справи по хуліганству сумнівна, її досить легко вирішити в суді чи навіть під час слідства - за певну суму. А справа за розбійний напад (який мав місце) є більш серйозною і нападникам буде важко уникнути покарання.

Варто додати, що за останні кілька місяців представникам невицької команди було спалено два автомобілі, а капітану команди нещодавно спалили магазин. Також на передодні одного з матчів на футбольному полі в Невицькому невідомі спиляли ворота. Зловмисників міліція так і не знайшла. Тому й маємо закономірний результат: відчуваючи власну безкарність, злочинці скоїли такий нахабний напад.

Точно можна сказати тільки одне: нападники - на свободі. Армія прокурорів, суддів та міліціонерів нічого не може вдіяти з кількома дрібними бандитами. Поки наші чиновники говорять про “ЄВРО-2012”, на Закарпатті безкарно розгулють такі ось банди, нападаючи на простих людей і не несучи за це ніякої відповідальності.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 5)
Попередня новина: Німецька сторона ...
Наступна новина: Рівняни відзначили річницю ...

КОМЕНТАРІ