8 місяців 2009 року показово засвідчили хибність економічного бачення Уряду – О. Шлапак

8 місяців 2009 року показово засвідчили хибність економічного бачення Уряду – О. Шлапак

08.09.09 19:58 0 1548
8 місяців 2009 року показово засвідчили, що макроекономічні розрахунки та очікування Уряду є хибними. Про це заявив під час брифінгу Перший заступник Глави Секретаріату Президента – представник Президента у Кабінеті міністрів Олександр Шлапак.

«Макроконструкція, на якій побудовано бюджетну, монетарну політику є хибною», – констатував Олександр Шлапак, додавши, що з січня таку оцінку давав Президент та провідні економічні експерти.

Наприклад, на 2009 рік Урядом обіцяно, що за підсумками року зростання економіки складе 100,4%, а номінальний ВВП складе 1046,5 млрд. гривень.

Проте, за І квартал реальний обсяг ВВП скоротився на 20%, за ІІ квартал – на 18%, що є одними з найгірших результатів серед європейських країн. Втрачено фактично третину промисловості.

«В Уряду є дві правди, одна з яких для міжнародних експертів, щоб отримати позику, а друга – для внутрішнього вжитку, і це приводить до неприємних результатів у напрямках політики, що походять від макроекономічної конструкції», - сказав Олександр Шлапак.

Говорячи про бюджетну політику, зокрема, він зауважив, що декларувати перевиконання бюджету вдається через маніпуляції із плановими показниками надходжень.

«Реальна цифра виконання бюджету – близько 85%», - сказав Перший заступник Глави Секретаріату.

При цьому бюджет наповнюється за рахунок наперед зібраних податків, накопичується сума невідшкодованого податку на додану вартість.

«Бюджет виконується в основному за рахунок некоректної поведінки Кабінету міністрів і Міністерства фінансів, які маніпулюють показниками щомісячного виконання бюджету, переплат, які збираються з підприємств наперед, а також того, що вчасно не відшкодовується податок на додану вартість. Бюджет виконується у лапках», - резюмував Олександр Шлапак.

Така ситуація у відносинах з бізнесом приводить до того, що відбувається скорочення інвестицій в основний капітал, підприємства відчувають брак навіть обігових коштів на здійснення поточних видатків. Ідея Стабілізаційного фонду бюджету перетворилася на обіцянку, кредитна підтримка підприємствам у необхідних обсягах не надається.

Посилаючись на аналітику Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату, Олександр Шлапак оцінив ситуацію навколо Пенсійного фонду аналогічно до тієї, що склалася із виконанням бюджету.

«Наші пенсіонери недоотримують кошти, і це можна підтвердити», - сказав він. Зокрема, розрекламоване Урядом перевиконання планових показників Пенсійного фонду відбулося за допомогою суттєвого корегування у бік зменшення цих планових показників. За січень-серпень 2009 року план за доходами зменшено на 8,8 млрд. грн. або на 8,7%, у тому числі з власних доходів на 8,3 млрд. грн. або на 12,0%. Без здійснення відповідного коригування Пенсійним фондом було б сформовано ресурс, що на 5,5% менше встановленого плану.

Фактично ж виконання зобов’язань за пенсійними виплатами стало можливим лише за рахунок отриманих Пенсійним фондом позичок з державного бюджету понад передбачених у бюджету на збалансування ПФ. Станом на 1 вересня 2009 року його заборгованість перед державним бюджетом за отримані позички складала 11 млрд. гривень. «Не уникнути серйозної розмови з приводу того, як ми доживемо до кінця року. Інакше ми матимемо дуже неприємні наслідки для наших громадян», - спрогнозував Олександр Шлапак.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Віктор Ющенко разом з ...
Наступна новина: Інформаційна атака на НБУ ...

КОМЕНТАРІ