Президент звернувся до КС з поданням щодо відповідності окремих положень Закону «Про вибори Президента України»

Президент звернувся до КС з поданням щодо відповідності окремих положень Закону «Про вибори Президента України»

16.09.09 08:55 0 1539
Президент України Віктор Ющенко звернувся 14 вересня до Конституційного Суду з конституційним поданням щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Закону України «Про вибори Президента України» в редакції, прийнятій парламентом 21 серпня 2009 року після подолання вето Президента України, повідомила заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента України у Конституційному Суді України Марина Ставнійчук.

Вона нагадала, що Верховна Рада України 21 серпня 2009 року не підтримала пропозиції Президента України до ухваленого парламентом 24 липня 2009 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України».

М.Ставнійчук наголосила, що Глава держави неодноразово висловлював свою позицію щодо необхідності концептуального оновлення виборчого законодавства України, у тому числі й законодавства про вибори Президента України. Зокрема, Віктор Ющенко підтримує окремі пропозиції парламенту щодо вдосконалення законодавчого регулювання виборів Президента України, насамперед в частині скорочення строків виборчого процесу та відповідних виборчих процедур.

Водночас низка положень прийнятого парламентом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України», на думку Глави держави, не відповідає Конституції України. Їх реалізація призведе до порушення конституційних прав і свобод громадян, зокрема права обирати та бути обраним, права на свободу пересування, права на судовий захист.

Заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента України у Конституційному Суді М.Ставнійчук, говорячи про найбільш серйозні проблеми зазначеного Закону, звернула увагу на обмеження права обирати для громадян України, які під час виборів перебуватимуть за кордоном, оскільки, за новою редакцією виборчого закону, такі громадяни зможуть реалізувати своє право голосу на виборах Президента України лише за умови їх перебування на консульському обліку. Таке законодавче обмеження не відповідає Основному Закону України, а також суперечить і загальновизнаним міжнародним стандартам забезпечення прав людини, закріпленим, зокрема, у Загальній декларації прав людини, Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, учасницею яких є Україна.

Крім того, зазначила М.Ставнійчук, передбачений чинною вже на сьогодні редакцією Закону України «Про вибори Президента України» порядок формування і організації діяльності виборчих комісій, не забезпечує відкритий, прозорий, транспарентний виборчий процес. Встановлення Законом обмеження щодо включення до складу виборчих комісій тільки виборці, які проживають у межах відповідного територіального округу або міста, на території якого розташований цей округ, є нічим іншим, як обмеженням прав громадян за ознакою місця проживання, що прямо заборонено статтею 24 Конституції України. «Українська держава давно вже відмовилася від таких законодавчих вимог, і на останніх загальнодержавних виборах подібні заборони не застосовувалися», – нагадала М.Ставнійчук.

Ще однією серйозною проблемою, в тому числі з точки зору відповідності Конституції України, є запроваджені законодавцем механізми, пов’язані з складанням і уточненням списків виборців, функціонуванням Державного реєстру виборців.

Представник Президента України у Конституційному Суді наголосила, що «широкою основою» для фальсифікацій під час виборів є те, що ухваленим Верховною Радою Законом не створюється чи взагалі, в окремих випадках, відсутній належний механізм гарантування і захисту виборчих прав громадян України.

Можливість судового оскарження порушень, що виникають під час виборчого процесу, є однією з гарантій реалізації прав громадянина вільно обирати і бути обраним, проголошеного Конституцією України, а отже, і гарантією реального волевиявлення громадян на виборах.

Водночас Закон України «Про вибори Президента України», Кодекс адміністративного судочинства України (в редакції Закону, прийнятого 21 серпня 2009 року) не запроваджують механізм установлення достовірних підсумків голосування і результатів виборів Президента України, не передбачають дієвий механізм судового контролю, що, в свою чергу, дає змогу спотворювати результати народного волевиявлення.

«Звертаючись до Конституційного Суду, Віктор Ющенко послідовний у своїй позиції щодо захисту виборчих прав громадян України, і всі конституційні засоби, які є в його розпорядженні як гаранта додержання Конституції, прав і свобод, використовуються ним з тим, щоб виборче законодавство мало нормальну демократичну основу», – сказала М.Ставнійчук.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Обрано новго заступника ...

КОМЕНТАРІ