На Рівненщині зловили 41 зловмисника, які вирубували новорічні ялинки

На Рівненщині зловили 41 зловмисника, які вирубували новорічні ялинки

13.01.10 11:17 0 1437
Дослідники розійшлися в думках щодо того, хто й коли вперше вирішив прикрасити ялинку. Але нині більшість наших співгромадян не може уявити новорічні та різдвяні свята без вічнозеленої красуні. Кожен хоче придбати найстрункіше, найпухнастіше, найкрасивіше деревце висотою не менше півтора метра. І ми, віддаючи шану традиції, не замислюємося, що потрібно 7-10 років для того, аби воно виросло. Та наразі мова не про це. На Рівненщині є 620 гектарів плантацій ялинок і сосон, які щороку поновлюються. Саме звідти зазвичай майбутні атрибути свята потрапляють на ринки (де у 2009 році їх вартість становила 35-50 гривень), а згодом – до наших осель і різноманітних установ. Хоча, на жаль, не бракує в області й охочих узятися за сокиру власноруч. Таких громадян відслідковували працівники міліції та державної лісової охорони під час оперативно-профілактичної операції «Новорічна ялинка-2009».

– Під час цієї операції, яка традиційно проходила з 15 до 31 грудня 2009 року, співробітниками міліції спільно з працівниками державної лісової охорони області було затримано 41 громадянина, на яких накладено 1200 гривень штрафів, – розповів нашому кореспонденту інспектор сектору охорони громадського порядку Рівненського РВ УМВС України в області Іван Кокота. – Дані особи завдали лісовому господарству збитків на суму шість з половиною тисяч гривень.

Ці громадяни зрубали близько семи десятків ялин та сосон, кожен – по одній-дві. Найчастіше міліціонерам і лісовій охороні доводилося чути, що узятися за сокиру горе-лісорубів спонукало безгрошів’я. «Хотілося влаштувати дітям свято, а коштів, аби придбати ялинку чи сосну на базарі, у мене немає», – виправдовувався чи не кожен затриманий.

За словами Івана Кокоти, завдяки вміло організованим та проведеним оперативно-профілактичним заходам у 2009 році (у порівнянні з попереднім) кількість таких правопорушників значно зменшилася. Нагадаємо, у 2008 році міліціонери та держлісохорона затримали понад 70 осіб, які незаконними вирубками хвойних порід дерев завдали лісовому господарству збитків на суму близько дев’яти тисяч гривень і змушені були сплатити понад 2000 гривень штрафів.

Проте рівненські «зелені легені» потерпають від лісорубів не лише у передноворічні дні. Як зазначив головний спеціаліст відділу охорони і захисту лісу обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Цикун, лісовою охороною за минулий рік складено 943 протоколи на осіб, що самовільно вирубали 462 кубометри лісодеревини. Цими громадянами було задано збитків на суму 906 тисяч гривень, за що на них накладено 72 тисячі гривень штрафних санкцій. До правоохоронних органів передано 58 справ стосовно незаконної діяльності ряду порушників зі збитками на загальну суму 508 тисяч гривень. На сьогоднішній день за окремими фактами порушено 15 кримінальних справ.

Микола Цикун запевняє, що лісова охорона області постійно здійснює рейдові виїзди «на місця» для того, аби уберегти масиви від лісорубів, організовує чергування у денний та нічний період доби, тісно співпрацюючи з міліцією та іншими правоохоронними органами. Крім цього, у кожному лісгоспі створені й діють мобільні групи. Та, на жаль, доки не бракуватиме тих, хто вважає багатства держави своєю власністю, доти вистачатиме клопоту й у людей, які стоять на сторожі загальносуспільних інтересів.

І насамкінець. Як стверджують науковці, головні «герої» нашої розповіді – ялини переважно «живуть» до 200 років, а окремі можуть милувати око до п’яти віків. Тож, уже сьогодні замисліться, панове, що ви залишите у спадок своїм нащадкам? Голі пні замість буйних лісів?

Марина НОНКА,

ВЗГ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині затримали ...
Наступна новина: Суд відмовив у повзові ...

КОМЕНТАРІ