Президент називає три основних проблеми на шляху проведення чесних та прозорих виборів

Президент називає три основних проблеми на шляху проведення чесних та прозорих виборів

13.01.10 11:25 0 1510

Президент України Віктор Ющенко вважає, що наразі існує три основних проблеми на шляху проведення чесних та прозорих виборів: правова, фінансова та організаційна. Про це сказав на прес-конференції Президент України Віктор Ющенко. «Очевидно, з кожним днем все ясніше проступає проблема проведення законних, чесних, неупереджених, об’єктивних виборів».

Говорячи про правову площину, Президент нагадав: Конституційний Суд визнав близько 13 положень закону про вибори Президента такими, що в повній мірі чи частково не відповідають Конституції. «Внесення змін та доповнень відповідно до рекомендацій КС мало стати головним завданням Прем’єр-міністра України як лідера більшості. До сьогоднішнього дня вимога КС не виконана. Тому, очевидно, в правовому тлумаченні у нас є велика проблема, починаючи з теми формування комісій, списку, голосування на дому», - сказав він.

У цьому контексті Глава держави закликав Прем’єр-міністра виконати зобов’язання, яке лежить на ній як на керівнику парламентської більшості, - і внести зміни та доповнення до виборчого законодавства відповідно до рекомендацій КС. «Це компетенція Прем’єр-міністра. І очевидно, було б непогано, якби тут проявив солідарність і опозиційний блок політичних сил на чолі з Партією регіонів», - сказав В.Ющенко.

Щодо проблеми фінансування виборів, констатував Президент, Україна ще не мала таких виборів, які б за кілька днів до їхнього проведення не були «навіть наполовину» забезпечені відповідними коштами. «Я сьогодні ще раз звертаюся до Прем’єр-міністра України забезпечити належне фінансування виборів і не дозволяти сумніватися виборцям, експертам спостерігачам щодо збоїв у режимі виконання фінансового календаря по виборах Президента 2010 року», - сказав він.

Президент нагадав також, що кілька тижнів тому видав Указ, мета якого – власне дати відповідь на забезпечення організаційної сторони належного проведення президентських виборів. «Покладена відповідальність на голів місцевих адміністрацій – обласних і районних – починаючи від проблеми належного функціонування виборчої комісії, пунктів голосування, забезпечення зв’язком, електроенергією, підвіз громадян, забезпечення охорони, збереження і недоторканності результатів голосування, охорона бюлетенів тощо», - сказав він.

Глава держави особливо підкреслив важливість журналістської місії у темі забезпечення чесних та незалежних виборів. На його переконання, саме ЗМІ та спостерігачі (зокрема міжнародні) можуть забезпечити неупередженість виборчого процесу. «Я звернувся до європейських організацій щодо збільшення контингенту міжнародних спостерігачів, і я вдячний європейським інституціям за те, що вони відгукнулися», - додав В.Ющенко.

«Під вашим пильним оком має забезпечуватися весь процес виборів та підрахунок голосів. Я дав доручення правоохоронним органам максимально співпрацювати з вами, незважаючи на те, що міністр внутрішніх справ сьогодні у нас став партійним агітатором», - сказав Президент, звертаючись до журналістів. З цього приводу В.Ющенко нагадав керівникам місцевих органів внутрішніх справ, що вони присягали не керівництву свого відомства, а народові Україні.

Президент також повідомив, що щоденно працює з головами ОДА, міністерствами, відомствами, СБУ на предмет забезпечення об’єктивних законних виборів. Він подякував спецслужбам за їхню достойну роботу на захисті законного об’єктивного виборчого процесу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Українська інтелігенція ...
Наступна новина: Голова Тернопільської ...

КОМЕНТАРІ