Тернопільщина перед виборами: погляд «Опори»

Тернопільщина перед виборами: погляд «Опори»

29.10.10 19:12 0 2052
Підсумки кампанії довготермінового спостереження за виборами свідчать про цілий ряд проблем, пов’язаних з формування ТВК та ДВК, а також застосуванням політичних технологій та використанням адмінресурсу



Формування ДВК

Головною проблемою, за свідченням суб’єктів виборчих перегонів, є низький рівень підготовки членів ДВК, слабка обізнаність із Законом, а також невеликий досвід праці в виборчих комісіях. У ряді районів довготермінові спостерігачі (ДТС) від «Опори» отримували інформацію, що представники тих чи інших партій, щоб зайняти керівні посади в ДВК подавали неправдиві свідчення щодо досвіду участі у виборчих кампаній у минулому.

Що стосується представництва партій в керівництві ДВК, то при їх формуванні значних порушень не зафіксовано. Відтак, трапляються ДВК, де керівництво представлено як виключно опозиційними партіями, так і суто провладними. Зокрема, у Гусятинському районі з 67 членів ДВК від Партії регіонів 47 є в керівництві ДВК, що становить 70,14%.

Іншим фактом є те, що досить великий відсоток осіб відмовляється працювати членами ДВК. Так, у Чортківському районі ще станом на 10 жовтня ДТС фіксували близько 50-ти заяв, у Лановецькому районі, станом на 21 жовтня - 31. Особливо багато відмов зафіксовано у самому місті Тернополі.



Діяльність ТВК

За період від попереднього (проміжного) звіту «Опори» фактично припинилися ротації в складі територіальних виборчих комісій. Водночас, їх діяльність викликає чимало запитань. Часто ДТС фіксують явні порушення законодавства. Так, без жодних формальних на те причин Кременецька ТВК поміняла порядковість партій у бюлетені. Зборівською ТВК було зміщено порядковість партій уже після того, як затвердили номера політичних сил. Таким чином усю агітаційну продукцію, яку впродовж тривалого часу поширювали партії, цього тижня довелося замінювати. Чортківська ТВК не попередила керівництво районного осередку Партії зелених України про засідання, на якому вирішувалося питання реєстрації партії. Відтак ПЗУ не має змоги взяти участь у виборах. У Козові було зареєстровано список від партії «Пора», хоча голова місцевого осередку не мав інформації про це й в кінцевому результаті домігся зняття з реєстрації список партії. Інше питання, яке розглядається в районній ТВК, у списках ПР зареєстровано четверо голів інших політичних партій (що прямо суперечить статті 36, п.2 Закону про вибори). Щоправда, як зазначили «Опорі» в обласних штабах ЄЦ та ПППУ (а мова йшла про їх районних керівників), ці особи ще у вересні вийшли з своїх партій. Очевидно, що тут справа може стосуватися процедури юридичного переоформлення керівництва партій.

Окремим питанням підносилось помилки у бюлетенях. Відомо, що через помилку в прізвищі кандидата до Бучацької райради, довелося передруковувати 48 тисяч бюлетенів. На жаль, «закритий режим» праці ТВК не дозволяє проаналізувати наскільки ретельно підготовлені бюлетені.



Передвиборча діяльність політичних сил

Зважаючи на те, що цього разу не було виборів на національному рівні, а також до обласної ради, в регіоні був відчутний дисбаланс ведення виборчої кампанії. Так, в районах спостерігачам «Опори» представники ряду партій визнавали, що не готові вести самостійних кампаній на локальному рівні. Водночас, надзвичайної напруги вибори досягли до Тернопільської міської ради, а особливо на посаду міського голови.

Окремою темою є використання брудних технологій, і тут увагу варто звернути на великій кількості замовних матеріалів, що публікувалися у пресі. Серед іншого варто відзначити, що в Тернополі знайшла своє втілення ідея «соціальних магазинів» чи надання окремих соціальних послуг. Це в тій чи іншій мірі використали «Свобода», «Єдиний центр», Партія промисловців та підприємців України.

Варто відзначити, що в області зафіксовано ряд випадків пов’язаних із тиском на кандидатів від опозиційних політичних сил, а також спроби підкупу виборців. Як результат цього, частина опозиційних кандидатів-«мажоритарників» таки знялася з виборчих перегонів. Так, у різних районах до цього були причетні представники районних адміністрацій, а також ЦСССДМ.



Підсумок

Підсумовуючи, звертаємо увагу, що на думку «Опори» найбільшою організаційною проблемою дня голосування та встановлення результатів виборів може стати недостатня компетентність членів виборчих комісій. Крім того, непропорційне представництво партій у ТВК та незбалансованість у ДВК може призвести до конфліктів та протистоянь. Потенційна перевага окремих партій може стати передумовою для прийняття політичних рішень.



Водночас, «Опора» проводитиме моніторинг діяльності новообраних депутатів міської ради та міського голови Тернополя. Відтак, проект спостереження за виборами до місцевих органів влади матиме продовження в громадському моніторингу виконання передвиборчих обіцянок та декларацій народними обранцями.

"Опора" - Тернопіль
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині шахрай під ...
Наступна новина: Як поліпшити стан доріг ...

КОМЕНТАРІ