На Волині відбулася міжнародна науково-практична конференція «Трансформації на ринку праці: 20 років»

На Волині відбулася міжнародна науково-практична конференція «Трансформації на ринку праці: 20 років»

07.12.10 22:59 0 3176
На таку тему 2-3 грудня на Волині працювала міжнародна науково-практична конференція, приурочена 20-річчю створення державної служби зайнятості України. Участь у заході взяли представники органів влади, місцевого самоврядування, служби зайнятості, вищих навчальних закладів, громадських організацій та роботодавців України, республік Польща та Білорусь.

Організатори заходу мали на меті разом із соціальними партнерами проаналізувати зміни на ринку праці впродовж 20-ти років існування державної служби зайнятості задля узгодження спільних дій у раціональному використанні трудових ресурсів у період глобальних змін у світовій економіці, намагалися оцінити перспективи зайнятості населення на транскордонному ринку праці і підготовки висококваліфікованих кадрів із орієнтиром на потреби сучасних виробництв.

Науковці Луцького національного технічного університету, практики-роботодавці, що представляли провідні підприємства регіону, та фахівці служби зайнятості, які намагалися поєднати практичний і теоретичний зміст проблем, впродовж двох днів аналізували, дискутували, обговорювали, робили висновки і висловлювали пропозиції. Така атмосфера спонукала до особливо активних роздумів і певних трансформацій у свідомості самих учасників конференції.

Міжнародного статусу конференції надавали не лише гості із Польщі, Білорусі, представники підприємств з іноземними інвестиціями, а й сама сутність проблеми, що впливає на зайнятість населення прикордонної Волині та її сусідів, важливість усвідомлення викликів сучасного ринку праці та його регулювання. Учасники заходу намагалися мислити глобально і локально, у світових масштабах і з орієнтацією на волинські реалії та перспективи.

У перший день науково-практичної конференції із доповіддю виступила директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук, яка охарактеризувала ринок праці та роль державної служби зайнятості в епоху глобальних змін і новітніх викликів. Вплив глобалізації на національний ринок праці відбувається за такими напрямами:

* зміна структури зайнятості
* дисбаланс між структурою робочої сили та робочих місць
* зміна структури попиту на робочу силу
* перенесення виробництв до країн із дешевою робочою силою
* підвищення мобільності робочої сили
* розвиток нетрадиційних форм зайнятості
* відплив висококваліфікованої робочої сили з країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою
* підвищення впливу транснаціональної компанії на ринок праці
* посилення впливу Міжнародної організації праці на розвиток глобального ринку праці.

Традиційну зайнятість волинян і сільський туризм презентувала учасникам конференції голова правління Громадського об’єднання «Волинські перспективи» Ніна Пахом’юк.

Доктор економічних наук, завідувач кафедри прикладної статистики та економіки праці Луцького національного технічного університету (ЛНТУ) Лариси Черчик окреслила напрямки удосконалення професійної освіти в контексті забезпечення ефективності функціонування регіонального ринку праці. Важливим інструментом професійної орієнтації молоді на етапі навчання науковець назвала створення у навчальному закладі Центру ділового студента. Її підтримав ректор ЛНТУ Віктор Божидарник. Представники вузу зазначили необхідність визначення прогнозних завдань для підготовки спеціалістів, адаптованих до вимог роботодавця. Варто також надавати належне значення та пропагувати безперервну професійну освіту для дорослого населення.

Другого дня міжнародна науково-практична конференція працювала у трьох секціях:

1. Виклики ринку праці.
2. Традиційність локального ринку праці.
3. Регулювання ринку праці.



На засідання першої секції у Рожищенському районному центрі зайнятості зібралися керівники потужних підприємств області, до яких залучені іноземні інвестиції. Основна тема для обговорення – кого потребує сучасний роботодавець, причому такий, який має великі перспективи і плани для реалізації. Генеральний директор ВАТ "СКФ Україна" Володимир Цибульський, директор ТОВ "Хадеа Стіл Компані" Володимир Безверхий, генеральний директор спільного українсько-польського підприємства у формі ТзОВ "Модерн-Експо" Петро Пилипюк презентували власні підприємства, розповіли про етапи становлення, соціальну політику та кадрові проблеми кожного з них. Усі вони, а також генеральний директор ВАТ "Волинь-авто", член правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття Юрій Корольчук та технічний директор ТОВ "Кромберг енд Шуберт" Славомір Качмарек переконували, що сучасні високотехнологічні виробництва вимагають активного, цілеспрямованого, добросовісного, відповідального працівника. Аби забезпечити себе кадрами великі підприємства уже запроваджують системи підготовки та стажування працівників. Але потрібно також вищим та професійно-технічним навчальним закладам зважати на потреби роботодавців та адаптувати навчальні програми для підготовки потрібних спеціалістів.

Директор Луцького міського центру зайнятості Едуард Неймарк виступив на тему трансформації економіки та професійної реорієнтації. Ринкова трансформація економіки передбачає масштабні перетворення як у сфері економічних відносин, так і у сфері структурної модернізації виробництва. Сучасне виробництво урізноманітнює характер праці, висуває нові вимоги до працівника, зокрема, щодо підвищення його функціональної мобільності та універсалізації, адаптаційних можливостей, ініціативності і самостійності в роботі. Економічні перетворення, які відбувалися в країні вплинули на кількість найманих працівників на підприємствах, в установах та організаціях області. Кількість зайнятого населення області упродовж 1995–2009 років зменшилась з 400 до 250 тисяч працівників. Збільшилась кількість найманих працівників в торгівлі, готельному та ресторанному бізнесі, сфері послуг, фінансовій діяльності, на підприємствах, які здійснюють операції з нерухомим майном та орендою, наданням послуг підприємцям. Нині промисловий потенціал області, як і 15 років тому, формують підприємства з виробництва харчових продуктів, машинобудування, целюлозно-паперового виробництва та оброблення деревини. Відбулись колосальні зміни на ринку праці і в професійно-кваліфікаційному складі підприємств. Важливість цих змін полягає у здійсненні стрімкого переходу від класично-індустріального ринку праці, де домінували робітничі професії, до інформаційно-високотехнологічного. Зазнають змін характер і зміст праці у межах як нових, так і старих професій. Поява нових професій зв'язана не тільки з механізацією й іншими напрямками науково-технічного процесу, але й з появою нових галузей виробництва.

Звершилося засідання спілкуванням із журналістами. Директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук та керівники підприємств розповіли про враження від конференції, відповіли на запитання про кадрові потреби роботодавців.

Учасниками другої секції у Луцькому міському центрі зайнятості стали Аліція Навроцька, директор повітового центру праці м. Хелма Республіки Польща, Крістіна Шеремета, референт цього ж центру, Любов Ковпак, начальник департаменту економіки Луцького міськвиконкому, Людмила Золотова, перший заступник директора Київського обласного центру зайнятості, Петро Лавринюк, директор Волинського обласного молодіжного центру праці, Ярослав Фандич, заступник директора Волинського обласного центру зайнятості. Участь у заході також взяли директори базових центрів зайнятості Волині, фахівці Волинського обласного і Луцького міського центрів зайнятості та соціальні партнери служби зайнятості Волині.

Заступник директора Волинського обласного центру зайнятості Ярослав Фандич у своєму виступі на тему: «Традиційність локального ринку праці» показав еволюцію ринку праці Волині та вплив на нього державної служби зайнятості. Важливим моментом трансформацій на ринку праці є його традиційність. Адже, навіть протягом такого здавалось би невеликого проміжку часу, як 20 років можна спостерігати суттєві зміни. Що ж до традиційності ринку праці Волині, то тут в першу чергу варто відзначити географічні, природо-кліматичні, культурологічні чинники, які зумовлювали і зумовлюватимуть розвиток тих чи інших видів зайнятості. Волинь – багатий своєю різноманітністю природи край із працьовитими людьми. Всі ці чинники впливали на формування видів зайнятості волинян. Отож врахувавши весь потенціал минулого, сьогодні можна впроваджувати історичні види зайнятості наших предків у сучасність.

Про роль третього сектору на ринку праці учасників міжнародної конференції інформували директор повітового центру праці м. Хелма Республіки Польща Аліція Навроцька та директор Волинського обласного молодіжного центру праці Петро Лавринюк. Зокрема, пані Аліція розповіла про досвід співпраці повітового центру праці із громадськими організаціями республіки Польща. Пані Аліція відзначила три фундаментальні складові діяльності громадських організацій на ринку праці. Це є «працевлаштування», «розвиток» та «інтеграція».

Цю ж думку продовжив і директор Волинського обласного молодіжного центру праці Петро Лавринюк. Разом з тим Петро Петрович відзначив перспективи розвитку, підвищення свого професійного рівня, саме, молоді, як найбільш масового представника третього сектору – громадських організацій. Одним із шляхів виходу «третього сектору» на більш якісний рівень може бути запровадження механізму державного замовлення, коли держава делегувала б певні свої повноваження саме громадським організаціям.

Директор Маневицького районного центру зайнятості Юрій Корольчук на прикладі Маневицького району Волині показав умови та фактори формування традиційної зайнятості. Маневицький район відомий своїми дерево-заготівельними та - обробними підприємствами, риборозплідниками (в тому числі є і форелеве господарство). Варто відзначити, що в порівняні із 1990 роком офіційні дані щодо заготівлі ягід збільшилися більше, ніж в сто разів. Цьогоріч до збору лісних ягід, грибів були залучені близько 12 тис. мешканців краю, які зібрали 389 т. ягід, 189 т. грибів.

Наявність Черемського заповідника, та озер Охнич, Святее, Тросне роблять Маневицький край привабливим для розвитку туристичної галузі. Зокрема, цього року тут відкрили новий туристичний маршрут «Рідна Маневиччина».

Про розвиток підприємницьких ініціатив Волині розповіла учасникам конференції Світлана Корецька начальник відділу організації надання соціальних послуг населенню Волинського обласного центру зайнятості. Світлана Миколаївна зазначила, що число самозайнятого населення зросло за останні 15 років на 116 тисяч осіб, тобто втричі. Свій вплив на такий стан речей справила і державна служба зайнятості.

На завершення другої секції «Традиційність локального ринку праці» її учасники відвідали Волинський обласний краєзнавчий музей.

Програма роботи третьої секції конференції теж була досить насиченою і об’єднала у Луцькому національному технічному університеті фахівців, науковців із України та Польщі за темою: «Регулювання ринку праці».

В обговорені взяли участь консул Республіки Польща у Луцьку Анджей Рачковський, перший заступника директора Волинського обласного центру зайнятості Світлана Мишковець, начальник відділу організації профорієнтації Волинського обласного центру зайнятості Наталія Балакіна, завідувач відділу зв’язків з громадськістю та профорієнтації Волинського інституту економіки та менеджменту Олена Мисковець, заступник керівника громадської організації «Україна-Європа плюс» Денис Шмаров. Серед питань, що виносились на обговорення були:

* регулювання ринку праці на виклики суспільно-економічних змін;
* психологічні аспекти діяльності служби зайнятості України;
* інтеграція освітніх послуг для ринку праці;
* адаптація українців, які мігрували за кордон.

На завершення роботи секції всім учасникам заходу провели презентацію роботи «Центру ділового студента» в Луцькому національному технічному університету.

Матеріали виступів учасників конференції будуть розміщені на веб-сторінці обласного центру зайнятості. Багато студентів зазначили, що або вже займаються підприємницькою діяльністю або планують розпочати свій бізнес. Яскравим прикладом є продажа китайських товарів через мережу інтернет - це досить прибутково і потребує мінімального стартового капіталу. Тут головне знайти надійного посередника, який буде доставляти ці товари. Так компанії: АК сервіс, Супра, Харбин пропонують поставки качественных товаров из Китая за доступною ціною і в самі короткі строки.

Відділ інформації та зв’язків із ЗМІ ОЦЗ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: На Рівненщині на протязі ...
Наступна новина: На Рівненщині 9-річна ...

КОМЕНТАРІ