Засновника скандального сайту заарештувала британська поліція. Але публікація документів триває

Засновника скандального сайту заарештувала британська поліція. Але публікація документів триває

08.12.10 10:30 0 2736
Засновника скандального інтернет–ресурсу Wikileaks Джуліана Ассанжа заарештували. Як повідомляє «Рейтер», австралійця затримали вчора зранку у Великій Британії, і згодом він мав постати перед Міським Вестмінстерським судом.

Раніше британська поліція отримала міжнародний ордер на арешт Ассанжа, виданий Швецією, де власника «Вікілікс» підозрюють у зґвалтуванні й сексуальних домаганнях. За запитом шведської прокуратури Інтерпол поширив на ім’я Ассанжа «червоне повідомлення», що дорівнює занесенню його до списку найбільш розшукуваних осіб. Перед арештом Джуліан збирався прийти в поліцію для дачі пояснень щодо висунутих йому у Швеції звинувачень. Про це повідомили адвокати Ассанжа, які заявили, що їхній підзахисний досі так і не отримав тексту обвинувачень зрозумілою йому мовою (тобто англійською), що є грубим порушенням прав людини. Захисники також запевнили, що оскаржуватимуть спроби екстрадиювати свого підзахисного до Швеції.

А тим часом філіал швейцарської пошти «Постфінанс» повідомив про закриття банківського рахунку засновника порталу «Вікілікс» — нібито через те, що він повідомив хибні дані свого місця проживання. Цей рахунок, номер якого був розміщений на сайті Wikileaks, був призначений для «безпосередніх пожертвувань на захист Джуліана Ассанжа та інших членів групи «Вікілікс». Минулої суботи про блокування рахунку «Вікілікс», через який портал збирав пожертвування на проведення своєї діяльності, повідомив і інтернет–сервіс PayPal.

Попри проблеми самого сайту, світ регулярно отримує від нього чергові порції таємної інформації. Вчора світова громадськість дізналася, що союзні зі США арабські країни є не такими вже лояльними до Вашингтона і провадять подвійну гру. Чільні американські дипломати, включно з главою Держдепу Хілларі Клінтон, скаржаться у своїх депешах, що арабські союзники не допомагають США заблокувати джерела фінансування терористів, а інколи й самі активно фінансують терористичні організації. Газета «Нью–Йорк таймс» виділяє ті таємні депеші, в яких сказано, що Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Катар та Кувейт противляться застосуванню рекомендованих Америкою методів. Зокрема, переслідуванню арабських благодійних фондів, які є лише прикриттям для збирання грошей для терористів. Влада цих країн називає пропоновані американцями методи «драконівськими». Із таємних дипломатичних документів випливає, що на рахунки цих фондів і надалі безперешкодно пливуть мільйони доларів, найбільше — із Саудівської Аравії. Катар оцінюється в американських депешах як «найгірша країна в районі Перської затоки з точки зору боротьби з тероризмом», а Кувейт названо «ключовим пунктом контрабанди» коштів для терористів.

А британська газета «Гардіан» зосередилася на інформації про те, що США та інші західні країни вперше з часів закінчення «холодної війни» мали таємні військові плани захисту вразливих регіонів Східної Європи від загрози з боку Росії. Йдеться передусім про три країни Балтії та Польщу. У разі воєнної агресії Росії на їх захист мали стати дев’ять дивізій НАТО, передусім із Польщі, США, Великої Британії та Німеччини. Як свідчать оприлюднені «Вікілікс» документи, перші військові маневри за цим планом мали відбутися в Балтійському морі наступного року.

Джерело: УМ

Також рекомендуємо статті про найрізноманітніші Linux дистрибутиви: від AgiliaLinux до CentOS Linux читайте на сайті www.tuxes.ru
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Ректор Ужгородської ...
Наступна новина: Новорічні тури подорожчали, ...

КОМЕНТАРІ