Чому така «сильна» й «антифашистська» російська влада не поспішала припиняти погроми в центрі Москви

Чому така «сильна» й «антифашистська» російська влада не поспішала припиняти погроми в центрі Москви

14.12.10 17:52 0 1898
Правоохоронні органи порушили більше десятка кримінальних справ за фактами побиття вихідців із Кавказу та Середньої Азії в центрі Москви минулої суботи. Про це повідомив заступник прокурора російської столиці Олексій Захаров. Водночас, інформує «Інтерфакс», наступного дня після ксенофобських заворушень на свободу відпустили всіх 66 затриманих — лише склали протоколи про адмінпорушення. Як шукатимуть організаторів і найактивніших учасників «російського бунту, безглуздого і безпощадного»? Та якось за матеріалами оперативної відео зйомки, кажуть у московській міліції.


«Жидів» бити можна, а гнати «Путяру» — зась?

Дивні речі кояться в сусідній країні, чия офіційна пропаганда так любить обвинувачувати українців у прославлянні нацизму й культивуванні націоналізму. Під стінами Кремля, на Манежній площі, збирається, за різними даними, від п’яти до десяти тисяч радикальних молодиків, багато хто — в масках, масово викидають руки в нацистському вітанні, палять петарди й димові шашки, розмальовують стіни написами на шталт «Росія для росіян, Москва для москвичів!», «Бий жидів!», скандують «Росіяни, вперед!», «Слава Русі — Кавказ, сосі!», жбурляють у міліціонерів смолоскипи, каміння й кригу... А головне, неконтрольований натовп того дня відловлював і жорстоко бив, поваливши на землю, будь–кого «неслов’янської зовнішності».

Що показово: російські правоохоронці неодмінно припиняють будь–які мітинги демократичної опозиції, що намагаються зібратися там само, на «Манежці», й анітрохи не суперечать Конституції та законам РФ. Саме так — ще до початку — в неділю розігнали демократичний «День гніву» під гаслами «Путяра, пішов геть!» А ось дикий виступ націоналістів, котрі вочевидь порушують законодавство, напередодні починався безперешкодно й тривав, аж доки асфальт не забарвився кров’ю побитих. Радикали продовжували відловлювати й лупцювати «неруських» навіть у метро, на станції «Охотний ряд». Одного випадкового узбека там, на платформі, роздягли до трусів і били на очах міліціонерів, котрі не поспішали припиняти безумство натовпу.

Деякі оглядачі припускають, що праві радикали, ксенофоби та інші носії ідеї «Росія для росіян» можуть стати впливовою політичною течією, зокрема у світлі наступних виборів президента. Мовляв, чому б одному із кандидатів на посаду глави держави, який любить «мочити ворогів у сортирах», не визначити нову загрозу, аби її побороти й підвищити собі рейтинг?
«На площі продовжували продавати пиво...»

Основною силою субот­ньої маніфестації були футбольні вболівальники різних московських клубів, а приводом для заворушень — убивство фаната «Спартака» Єгора Свиридова. Він загинув 6 грудня в сутичці з кавказцями. Єгорів похорон, попри намагання рідні не робити розголосу, зібрав близько тисячі гостей із середовища футбольних фанів. Наступного дня вони, у значно більшій кількості, вийшли в центр Москви, аби вимагати від правоохоронців жорсткого розслідування й покарання винних. Це вже друга загибель «ультраса» в бійці з кавказцями, і, стверджують фани, в першому випадку вбивці відкупилися від міліції.

Про підготовку суботньої акції було відомо ще за кілька днів. Але міліція не поспішала ставати на заваді. На площі продовжували продавати пиво — згодом град порожніх пляшок теж полетить у спецназівців, котрі нарешті втрутяться в хід подій. Їх (події) детально описав у своєму блозі на «Живому журналі» фотограф Ілля Варламов (нік Zyalt) — у ці дні фотозвіт Варламова переглядає й коментує вся Росія й численні користувачі інтернету з–за кордону.

До «заведеного» натовпу не побоявся вийти голова ГУВС Москви Володимир Колокольцев і разом із командиром столичного ОМОНу В’ячеславом Хаустовим вступив у переговори з погромниками. Колокольцев розповів, що двоє підозрюваних у вбивстві Свиридова вже затримані й потрібно розходитися. Ввечері ЗМІ теж повідомили про арешт підозрюваних, але юрба скандувала «П...добол!»

Побиття кавказців та азіатів почалися вже після розмови з начальниками міліції. Жертвами стали семеро смаглявих юнаків, що проходили повз. «Бий хача! Зараз відіграємося!» — передає слова нападників кореспондент «Еха Москви», якому здавалося, що після таких жорстоких розправ, із численними ударами ногами по голові, принаймні одна з жертв буде смертельною. Уже згодом у бій пішли спецназівці у важкому обладунку.

Офіційні об’єднання футбольних уболівальників відхрестилися від участі в так званiй «акцiї проти етнозлочинностi». Глава МВС Рашид Нургалієв заявив, що в погромах винні не фанати, а націоналісти, які їх спровокували. Міліцейські джерела почали переводити стрілки на лідера забороненого націоналістичного руху «Слов’янський союз» Дмитра Дьомушкіна — мовляв, саме він організовував бунт. Однак, погоджуються оглядачі, у середовищі футбольних «ультрасів» принаймні половина сповідують нацистські погляди, так що все там переплетено дуже тісно.

До речі, бачили в натовпі й ватажка байкерського клубу «Нічні вовки» Олександра Залдостанова на прізвисько Хірург, який час від часу перетинається на своїх мотоциклетних акціях із Володимиром Путіним...


КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Ірина Хакамада

російський громадський діяч, політик, телеведуча:

— Надто вже системно розвивається ситуація, вдало вклеюючись навіть у демократичні душі деяких чоловічих особин, — мовляв, кавказці дістали.

Як весняне загострення, передвиборче «Путін чи Медведєв» лихоманить мас–медіа й екрани федеральних каналів.

Свого часу, відповідаючи на це запитання, дуумвірат не стомлювався повторювати, що все залежить від внутрішньої ситуації. А я щоразу теж задавалася питанням: у якому сенсі? Якщо все добре, то Медведєв, а якщо все погано, то антикризовий менеджер Путін? Чи навпаки? Якщо перше, то безлади при «політиці відлиги» потребуватимуть залізної руки. А в Росії з цим ніколи проблем не було.

Джерело: Україна Молода
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Колектив Донецького ...
Наступна новина: Дубенські депутати ...

КОМЕНТАРІ