За рік на Рівненщині служба зайнятості через дотації влаштувала 2,5 тисячі безробітних

За рік на Рівненщині служба зайнятості через дотації влаштувала 2,5 тисячі безробітних

21.12.10 10:22 0 1903
21 грудня 2010 року виповнюється 20 років Державній службі зайнятості України, яка була створена рішенням Уряду на підставі Закону України «Про зайнятість населення» у грудні 1990 року.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення. Державна служба зайнятості – єдина в українському суспільстві державна установа, яка на засадах соціального страхування безкоштовно надає широкий спектр послуг громадянам щодо забезпечення їх роботою та роботодавцям – у забезпеченні робочою силою.

За 20 років діяльності служби зайнятості:

o впроваджено систему соціального захисту населення від безробіття на страхових засадах;
o створено систему соціального партнерства;
o розроблено та впроваджено новітні технології у сфері надання соціальних послуг, у т. ч. Єдину інформаційно-аналітичну систему служби зайнятості, зокрема єдиний банк вакансій по всій Україні;
o скористалися послугами центрів зайнятості 25 млн незайнятих громадян (на Рівненщині – майже 870 тисяч);
o працевлаштовано понад 12 млн шукачів роботи (на Рівненщині – понад 360 тисяч);
o професійне навчання та навички одержали 2 млн безробітних (на Рівненщині – понад 110 тисяч);
o взяли участь в оплачуваних громадських роботах 4,3 млн осіб (на Рівненщині – майже 226 тисяч).

Новітні технології державної служби зайнятості - передовий досвід забезпечення єдиних державних стандартів у соціальній сфері. Це – Єдина технологія обслуговування незайнятого населення (ЄТОНН) та Єдина інформаційно-аналітична система (ЄІАС) державної служби зайнятості. Головна мета впровадження таких технологій – створення умов для ефективного, оперативного задоволення потреб шукачів роботи та роботодавців. Завдяки тому, що служба зайнятості використовує у своїй роботі сучасні технології, її діяльність є актуальною за будь-яких умов розвитку ринку праці.

Державна служба зайнятості націлена на ранню профорієнтацію. Вона спрямовується на орієнтацію молоді на робітничі професії, які вкрай необхідні на підприємствах України, підвищення їхнього престижу, що допоможе подоланню кількісного та якісного дисбалансу на ринку праці.

Акценти в діяльності служби зайнятості зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці до профілактики безробіття. У сучасних соціально-економічних умовах підвищення конкурентоспроможності національної робочої сили – завдання загальнодержавного рівня. З цією метою служба зайнятості здійснює професійне навчання, перенавчання і підвищення кваліфікації безробітних. Перелік професій, за якими проходить навчання, постійно розширюється і на сьогодні складає понад 300 професій та спеціальностей.

Продуктивній зайнятості, зокрема, сприяє підтримка державною службою зайнятості підприємницької ініціативи безробітних. Напрацьовано чіткий механізм залучення безробітного населення до підприємницької діяльності. Для організації безробітними власної справи державна служба зайнятості з 2001 року надає допомогу по безробіттю одноразово. За цей час власну справу розпочали 306,6 тис. осіб (на Рівненщині – майже 15 тисяч осіб).

Державною службою зайнятості розроблено та впроваджено соціальні послуги нового покоління: автоматизований підбір роботи в загальнодержавній базі вакансій, зокрема за відсутності клієнта, в нічний час; автоматизований підбір роботи за допомогою комп’ютера вільного доступу – татч-скріну; застосування безкоштовної системи SMS-повідомлень (номер 730) для підбору підходящої роботи; надання інформації засобами безкоштовної інформаційно-довідкової інтерактивної багатоканальної телефонної системи (0-800-50-50-60); інтернет-послуги (www.dcz.gov.ua), у т. ч. для розміщення резюме шукачами роботи та вакансій роботодавцями (www.trud.gov.ua); розміщення в школах по всій країні профорієнтаційних терміналів „Живи і працюй в Україні!”, що керуються з центрального сервера.

Страховим Фондом на випадок безробіття забезпечується постійне збільшення мінімальних соціальних виплат безробітним. За роки дії страхової системи на випадок безробіття зростання мінімальних матеріальних гарантій безробітним відбувалося більш значними темпами, з випередженням зростання інших соціальних гарантій в Україні. Так, розмір мінімальної допомоги по безробіттю, починаючи з 2001 року, в застрахованих осіб збільшено в 13,1 разу, в незастрахованих – у 9,4 разу. З 1 грудня 2010 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб складає 700 гривень проти 500 гривень на початок року. Для незастрахованих громадян, відповідно, розмір допомоги збільшився з 360 гривень до 500 гривень. Видатки Фонду щодо виплати допомоги по безробіттю є захищеними та фінансуються у першу чергу.

Кредо державної служби зайнятості: „Роботодавець – клієнт № 1”. Роботодавці у співпраці зі службою відіграють кілька важливих ролей. Вони – соціальні партнери в питаннях реалізації політики зайнятості; клієнти, які потребують сприяння у вирішенні питань щодо підбору кадрів; платники внесків до страхового Фонду, які частково формують його фінансові ресурси. Служба зайнятості надає роботодавцям понад 20 соціальних послуг. На сучасному етапі соціально-економічного розвитку країни одним з найперспективніших напрямів співпраці державної служби зайнятості з роботодавцями є економічне стимулювання роботодавців усіх форм власності до працевлаштування безробітних. Надання дотації роботодавцю – „подвійна” соціальна послуга: для роботодавця забезпечується компенсація заробітної плати працівника, для шукача роботи – реальне місце роботи. У 2010 році в Україні запроваджений механізм забезпечення молоді, яка звернулася до державної служби зайнятості після закінчення навчального закладу, першим робочим місцем шляхом надання дотації роботодавцю. Протягом січня–листопада 2010 року за рахунок надання дотації загалом було працевлаштовано 50 тис. осіб (на Рівненщині – 2520).

Безумовне визнання результатів діяльності державної служби зайнятості України на міжнародному рівні – прийняття у члени Всесвітньої асоціації служб зайнятості – WAPES (серпень 2003 року).

Інформацію підготував Рівненський обласний центр зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Рівненщині дівчину ...

КОМЕНТАРІ