Чернівці - єдине місто в Україні, де впроваджена повна схема соціальної роботи з бездомними

Чернівці - єдине місто в Україні, де впроваджена повна схема соціальної роботи з бездомними

23.12.10 11:55 0 1902
При об’єднанні громадян “Народна допомога” у Чернівцях на умовах співпраці та за фінансової підтримки міської ради функціонують Центр обліку бездомних громадян та Центр ресоціалізації для бездомних громадян. На сьогодні Чернівці є єдиним містом в Україні, де впроваджена повна схема соціальної роботи з бездомними, зокрема, присутні всі рівні такої роботи:

1) Первинний (вуличне соціальне патрулювання та Центр обліку бездомних громадян).

2) Будинок нічного перебування (нічліжка) – складова Центру ресоціалізації для бездомних громадян. Надає бездомним послуги ночівлі, харчування, можливість дотримуватися гігієнічних норм, отримання одягу бувшого у вжитку, гігієнічних пакетів. Розрахований на 8 місць.

3) Модуль реінтеграції – складова Центру ресоціалізації для бездомних громадян. Крім послуг, які надає будинок нічного перебування, надає комплекс соціальних, медичних, інформаційних послуг, спрямованих на повернення бездомного громадянина до нормального способу життя. Розрахований на 40 місць.

4) Соціальний гуртожиток (готель) – як завершальний етап Центру ресоціалізації. Послуги соціального гуртожитку призначені для громадян, які проживають самостійно і в змозі себе утримувати, відновлюють навички позитивної комунікації як із співмешканцями, так і в трудовому колективі. Умови проживання в соціальному гуртожитку наближені до умов самостійного проживання. Розрахований на 11 місць. Всього Центр ресоціалізації для бездомних громадян розрахований на 59 місць.

При зниженні температури повітря до -5 0С змінюється режим роботи будинку нічного перебування, а саме: запроваджується запуск клієнтів на ніч без додаткових умов (без проходження співбесіди із соцпрацівником, довідок про стан здоров’я тощо), крім осіб, які знаходяться в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або агресивно себе поводять. Ця схема роботи з бездомними громадянами рекомендована профільним Міністерством для поширення у всіх регіонах України.

На фінансову підтримку зазначених Центрів з міського бюджету за 11 місяців цього року профінансовано майже 242,0 тис.грн. Ці кошти спрямовані на оплату соціальних та медичних послуг, оренди приміщення, комунальних послуг, придбання медикаментів, господарських товарів та миючих засобів.

Основними послугами, які надає Центр обліку бездомним громадянам є:

- тимчасова реєстрація бездомних за місцем їх переважного місцезнаходження за адресою Центру по вул. А.Гайдара, 9 -А;

- відновлення втрачених документів (паспорту), надання довідки про реєстрацію за переважним місцезнаходженням для оформлення пенсій, інвалідності та соціальних виплат, вирішення судових справ тощо;

- облік бездомних громадян та груп ризику.

За період з 01.01.2010 року до 08.12.2010 року в Центрі обліку бездомних громадян:

- було обліковано 134 бездомних громадянина;

- за рішеннями Наглядової ради з питань обліку бездомних зареєстровано за переважним місцезнаходженням 163 бездомних громадянина (в тому числі частина громадян з раніше облікованих);

- відновили паспорт 41 бездомний громадянин;

- відновлюють паспорт / реєстрацію в даний час – 12 /82 бездомних громадянина;

- з числа зареєстрованих звернулися за довідками для отримання соціальних виплат, оформлення пенсій та інвалідності тощо – 251 бездомний громадянин.

- зафіксовано 1727 звернень громадян за консультаціями, інформацією та за іншими послугами Центру.

У 2010 році Центром ресоціалізації для бездомних громадян Надані наступні послуги (станом на 08.12.2010):

- соціально-побутові ( 9613 послуг з нічлігу надано 116 особам, гігієнічні послуги надано 116 особам );

- інформативно-консультативні – надано 336 особам;

- допомога у працевлаштуванні – 23 особам.

З настанням холодної пори року (з жовтня цього року) у Чернівцях поновлено вуличне харчування. Загалом, станом на 01.12.2010 року бездомним надано 4169 обідів, на загальну суму 13,8 тис. грн.

В 2010 році Чернівецьке міське об’єднання громадян “Народна допомога” в черговий раз стало переможцем міського конкурсу соціальних проектів. Проект “Вулична варта: надання ургентної соціальної допомоги бездомним громадянам в осінньо-зимовий період” спрямований на запобігання випадків замерзання, соціальну підтримку та захисту прав бездомних громадян.

В рамках реалізації цього проекту з вересня 2010 року активізовано вуличне патрулювання, яке спрямовано на виявлення та інформування бездомних громадян щодо можливості отримання соціальних послуг. До патрулювань залучено 8 студентів Чернівецького національного університету та 3 працівника, спрямованих міським Центром зайнятості на громадські роботи. За жовтень-листопад 2010 року 4 патрулями здійснено 45 соціальних патрулювань, під час яких виявлено 176 бездомних осіб. Надано консультативних послуг – 65 особам, інформаційних послуг – 139 особам. Заходами соціального патрулювання охоплені наступні райони міста: Гравітон, район вул. Південно-Кільцевої, район вул. Ентузіастів – бульвару Героїв Сталінграду, центральні райони міста, район залізничного вокзалу – ріки Прут, район вул. В.Комарова – І.Стасюка – пр-т Незалежності, район автовокзалу, район вул. Дубінської – Червоноармійської.

Патрулями вуличної роботи були відвідані 9 пунктів збору вторинної сировини з метою налагодження контактів з працівниками таких пунктів та отримання актуальної інформації про наявність в районі бездомних громадян, їх кількість, потреби тощо. Були відвідані 7 закладів КЖРЕП, міський та регіональний центри зайнятості, 2 поліклінічні заклади, в яких була розміщена друкована інформація про послуги ОГ «Народна допомога».

З листопада поточного року службою вуличної роботи було розпочато анкетування бездомних осіб (на сьогодні зібрано 30 анкет) з метою оцінки стану проблеми бездомності в Чернівцях, причин бездомності та основних потреб бездомних громадян, створення актуального портрету типового бездомного. Планується, що анкетування буде завершено до кінця грудня 2010 року, в січні 2010 року будуть оброблені та проаналізовані результати.

В міському бюджеті на реалізацію соціального проекту “Вулична варта: надання ургентної соціальної допомоги бездомним громадянам в осінньо-зимовий період передбачено 12,0 тис. грн., станом на 01.12.2010 року на ці цілі спрямовано 5,3 тис.грн., до кінця року планується використати зазначені кошти в повному обсязі.

Про це повідомили у прес-центрі Чернівецької міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Голова обласної ради ...
Наступна новина: У Чернівцях для бездомних ...

КОМЕНТАРІ