Рівненські козаки відсвяткували Новий Рік

Рівненські козаки відсвяткували Новий Рік

23.12.10 17:58 0 1577
22 грудня 2010 року Обласна Федерація бойового гопака та Обласна Федерація Спасу спільно з Дитячим козацьким товариством Рівненщини провели святкування козацького Нового Року.

З давніх-давен так повелося, що козаки святкують Новий Рік 22 грудня. Причому, козацьке свято суттєво відрізняється від святкування в традиційному розумінні. Свято воїнів – це демонстрація сили, спритності, витривалості та мужності. Згідно з українським бойовим звичаєм відзначення визначних дат календаря відбувається з використанням народних ігор та забав.

Будь-яка добра справа у козаків починається з молитви та пісні. А далі – кожен повинен показати на що здатний. Цьогоріч молодь демонструвала свої фізичні та вольові якості, змагаючись в іграх – зняти шапку, чий батько дужчий, перетягування палки, бій на списах, боротьба на ременях, штовхачі. І, звичайно, кульмінацією свята став бій «лава на лаву». До лави стали навіть найменші учасники, яким уже виповнилося по сім років. Щоправда, після другого сходження лав козачат попросили вийти зі змагового кола через запеклість бою. І результат цього виду змагань визначали уже старші бійці. Як завжди, перемогла дружба. Переміг кожен з учасників свята і в першу чергу – найменші. Адже не кожен може перемагати старших і важчих за себе, як це відбулося в боях на списах. Тому і участь у святі є в першу чергу перемогою над самим собою, своїм страхом і своєю лінню.

Приємним є також і те, що на свято козацької звитяги приїхали друзі з Луцька, прийшли батьки, дівчата, дружини та сестри. Так, в дружному колі, за чаєм та тортами завершився цей захід.

Дуже тішить, що такі організації як Українське вільне козацтво ім. С.Наливайка та Фундація ім. князів-благодійників Острозьких надають допомогу та підтримку у проведенні подібних святкувань.

Найближчим часом планується участь козаків у Кубку голови Запорізької обласної державної адміністрації з кулачного бою («лава-на-лаву») та святкування Водохреща.

Про це повідомили у Рівненській обласній федерації козацького бойового мистецтва «Спас»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Закарпатті провели ...
Наступна новина: У Рівному неповнолітні ...

КОМЕНТАРІ