На Рівненщині шестеро неповнолітніх за місяць «обчистили» десять квартир

На Рівненщині шестеро неповнолітніх за місяць «обчистили» десять квартир

05.01.11 17:46 0 1841
Останній місяць 2010 та перші дні нового 2011 року зіпсували святковий настрій щонайменше десяти родинам із Кузнецовська. Їхні помешкання обікрали невідомі особи. Не до святкувань було й працівникам Кузнецовського міськвідділу, які і вдень, і вночі змушені були відпрацьовувати підобліковий елемент на предмет причетності до вчинення цих злочинів. Однаковий спосіб проникнення до помешкання та інші спільні риси вказували на те, що до цих злочинів причетна одна й таж група людей.

У результаті проведених оперативно-розшукових заходів працівники карного розшуку отримали інформацію про те, що крадіжки могли бути скоєні неповнолітніми жителями міста. А вже 03 січня поточного року трьох неповнолітніх було затримано на гарячому – під час спроби вчинити крадіжку з однієї з кузнецовських квартир. Як згодом з’ясувалося, до групи осіб, які обґрунтовано підозрюються в скоєнні щонайменше 10 крадіжок з квартир жителів міста протягом грудня-січня, загалом входило шестеро (!) неповнолітніх – учнів навчальних закладів міста віком від 13 до 16 років.

— Один із них — 16-річний мешканець Кузнецовська — раніше притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння крадіжки, однак отримав «умовний» термін, решта ж – діти з цілком благополучних сімей, — повідомив заступник начальника Кузнецовського МВ із кадрового забезпечення майор міліції Юрій Чиж. — Роль та «заслуги» кожного з них встановить слідство, однак вже зараз можна зауважити, що санкція ч. 3 ст. 185 КК України, за якою порушені кримінальні справи за фактами крадіжок, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Щодо неповнолітнього, який має непогашену судимість, вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу — арешту згідно зі статтею 115 КПК України. Подальшу долю решти підозрюваних вирішують слідчі.

У дев’яти випадках неповнолітні зловмисники скоювали крадіжки у квартирах на перших поверхах, де були відсутні ґрати. Шляхом пошкодження вікна, вони виносили звідти гроші, золото, оргтехніку тощо. Остаточна сума завданих збитків ще встановлюється.

Як зазначає перший заступник начальника Кузнецовського МВ – начальника кримінальної міліції Володимир Гаврилюк, одна із проблем у розкритті крадіжок для міліції — великі інтервали часу між здійсненням злочину й повідомленням про нього в міліцію. Тому, якщо ви виявили візит незваних гостей у квартирі чи підозрілих осіб, одразу телефонуйте за номером 102. Намагайтеся зберегти до приїзду міліції сліди, залишені злочинцями. Пам’ятайте, чим швидше ви повідомите про скоєну крадіжку в міліцію, тим швидше злочин буде розкрито.

А для того, щоб не стати жертвою квартирних злодіїв, дотримуйтеся елементарних правил:

- на вікнах квартир перших поверхів обов’язково встановлюйте ґрати або, хоча б, спеціальні замки для пластикових вікон;

- не розповідайте про свої дорогі покупки навіть у колі близьких знайомих;

- не зберігаєте всі гроші й цінності в одному місці;

- якщо ви надовго залишаєте квартиру, необхідно закрити всі вікна, двері й ґрати, якщо вони установлені;

- від’їжджаючи на тривалий час, не варто сповіщати про це багатьох людей;

- навіть, якщо ви вийшли викинути сміття або взяти пошту, завжди закривайте вхідні двері та вікна;

- бажано підтримувати гарні відносини із сусідами, вони можуть теж допомогти вберегти вашу домівку від злочину;

- кращий спосіб забезпечити безпеку своєї квартири - це підключення її до пульту сигналізації у відділі державної служби охорони.

Сподіваймося, що дотримання цих порад убезпечить вас від втрат та розчарувань, а Різдвяні свята дійсно будуть добрими й казковими та пройдуть без сумних пригод і звернень за допомогою до міліціонерів!

ВЗГ УМВС України в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На ремонт і утримання ...

КОМЕНТАРІ