У Державному архіві Тернопільської області відкрилась виставка  присвячена 92-гій річниці проголошення Акту Соборності українських земель

У Державному архіві Тернопільської області відкрилась виставка присвячена 92-гій річниці проголошення Акту Соборності українських земель

20.01.11 15:20 0 1741
У Державному архіві Тернопільської області відкрилась виставка «Україна: один народ – одна держава», присвячена 92-гій річниці проголошення Акту Соборності українських земель. Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, заступник голови Олег Боберський, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, депутати обласної та міської рад взяли участь у відкритті експозиції.

1919 року 22 січня на Софіївській Площі в Києві було проголошено злуку УНР і ЗУНР. З тих пір 22 січня – визначна дата для всієї України. Звертаючись до відвідувачів Олексій Кайда зазначив:

«Ми вшановуємо одну із найважливіших, визначальних подій в історії нашої держави. Саме 22 січня 1919 року на Софіївській Площі в Києві відбулося справжнє об’єднання раніше розділених різноманітними загарбниками кровно споріднених двох гілок одного українського дерева: східняків та західників. Саме злука УНР і ЗУНР є реальним історично підтвердженим злиттям двох частинок одного народу. І як би не хотіли деякі псевдо-науковці говорити про об’єднання у вересні 39-го. Ми добре розуміємо, що вересневі події були штучно принесені на штиках агресора.

У вісімнадцятім році розірваний упродовж віків український народ піднявся з колін, скинув невільницькі пута двох імперій: Лівобережна Україна - Російської, Правобережна – Австро-Угорщини.

Переконаний, що попри деструктивні спроби провокативних сил розділити, розтягнути Україну по різних цивілізаційних закутках, щоб обезсилену викинути на задвірки історії, наш народ підніметься у величі своєї єдності. Адже ідеї соборності сягають у сиву давнину Київської князівської держави, її втілювали у життя українські гетьмани, проповідували у своїх працях кращі українські мислителі.»

Під час відкриття виставки голові облради було вручено книгу «У борні за Українську державу», яка вийшла у світ завдяки підтримці Тернопільської обласної ради, зокрема видавничої ради, за матеріалами Державного архіву Тернопільської області.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Тернополі відкрився ...

КОМЕНТАРІ