17-й  Різдвяний церковний  благодійний концерт  – 198 тисяч гривень для дітей-сиріт Волині

17-й Різдвяний церковний благодійний концерт – 198 тисяч гривень для дітей-сиріт Волині

27.01.11 17:59 0 1878
У вівторок, 25 січня, у великому залі кінотеатру «Промінь» міста Луцька відбувся традиційний, цього року вже 17-й Різдвяний церковний благодійний концерт.

Щороку у визначений день у кінотеатрі «Промінь» збираються всі небайдужі до дитячих сліз. Всі, хто приходить не тільки насолодитись чудовими виступами православних колективів, але і допомогти посильними грошовими пожертвуваннями волинським обездоленим дітям та сиротам.

Захід відбувся із благословення керуючого Волинською єпархією УПЦ митрополита Луцького і Волинського Ніфонта. Особливістю цьогорічного виступу стало те, що перед глядачами на сцені виступали лише діти та молодь.

Великою радістю стало те, що концерт транслювався в прямому ефірі на місцевому телеканалі «Нова Волинь» і десятки тисяч людей, протягом трьох годин у вечірній час, мали можливість спостерігати дома за цим чудовим дійством.

«Мета концерту – допомогти дітям та згуртувати людей, які вірують навколо євангельської ідеї, яку читаємо на сторінках Святого Письма – Господь каже бути милосердним», – сказав митрополит Ніфонт. «Діти потребують уваги, ласки, любові і хорошого ставлення. Образить хтось не сироту – і вона швидко поскаржиться мамі, мама пошкодує і дитині стає легше. А сироті важко, коли хтось образить і нема у кого просити допомоги», – додав владика.

Як і кожного року, найбільший зал Луцька не вміщав бажаючих бути присутніми на такому дійстві. Ще за декілька тижнів у єпархіальне управління люди приносили свої пожертви для дітей-сиріт області.

Концерт розпочався тропарем Різдву Христовому.

Після молитви керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт привітав учасників і усіх присутніх з Різдвяними святами. Владика побажав у цей вечір усім гарного та молитовного настрою, щоб разом знову прославити Новонародженого Спасителя.

Присутні у залі мали змогу побачити відео звернення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира: «Ваше Високопреосвященство, владика Ніфонте, всечесні отці, браття та сестри, дорогі волиняни. Новонароджений Богомладенець Христос приніс на землю мир і радість. Нажаль, цю радість не всі сповна можуть відчути. Тому віруючі люди, святкуючи Різдво Христове, намагаються розділити свято з сиротами, обездоленими, з тими, хто попав у складні життєві ситуації.

Ми радіємо з того, що Волинська єпархія постійно організовую різні благодійні акції. Цей благодійний концерт для підтримки дітей-сиріт, який в Луцьку проводиться вже в сімнадцяте є свідченням того, що серця православних волинян є щирими і відкритими для добра та милосердя. Хай Боже благословення перебуває з усіма вами».

Привітати митрополита та присутніх у залі прибули і представники влади: голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук та голова обласної ради Володимир Войтович.

Концерт вдався на славу.

А справжньою «родзинкою» концерту стало театралізоване дійство, яке підготували учасники православного юнацького клубу, що діє при Волинській єпархії УПЦ. «Пастирям», які прямували до Віфлеєму, аби побачити Спасителя, довелось долати людські пристрасті, які були втілені на сцені в «гордині», «осудженні», «скупості», «ненажерливості», «заздрості»,«марнославстві» та «зневірі».

Тішили слухачів Різдвяними кантами і колядками хорові колективи православної молоді: юнацький хор «Покров», що діє при Недільній школі Свято-Покровського храму м. Луцька (керівник Ірина Гайдучик), хор Недільної школи Хрестовоздвиженського храму м. Луцька (керівник Юлія Бондарук), хор Православного товариства прп. Ніколи Святоші князя Луцького м. Луцька (керівник Олена Марчук), юнацький хор Свято-Пантелеімонівського храму м. Луцька (керівник Юлія Маслєннікова), хор вихованців Волинської духовної семінарії(керівник протоієрей Петро Муляр).

Утішив присутніх своїм співом хор Волинського обласного молодіжного Центру реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя» (керівник Валентина Тимчишина).

Прикрасили дійство своїми віншуваннями діти Недільної школи Свято-Покровського храму м. Луцька(керівник Катерина Марчук).

Для участі в концерті прибули також брати Палюхи із села Сошичне Камінь-Каширського району. Захоплення залу викликав виступ незрячої дівчинки Інни Бохонської.

Вразили і звеселили глядачів чудово поставленим Різдвяним вертепом вихованці Волинської Духовної семінарії.

Не по одній щоці котилась сльоза розчулення, коли сам митрополит Луцький і Волинський Ніфонт співав псалом, – по-справжньому, ніби на молитві; щиро, ніби з глибин пам’яті знову піднявся до самого серця гіркий смак сирітського дитинства. Чудові слова псалма про любов ніби підкреслили значення любові у житті кожної людини.

Концерт відвідали близько трьох тисяч лучан і гостей з різних куточків Волині, а також з сусідніх областей і навіть держав Росії та Білорусі. Кожен вніс свою лепту у справу милосердя. Три години концерту промайнули, як хвилина, а в кінці оголосили про плоди людського милосердя і співчуття.

Колядки лунали із уст зібраних у залі людей.

«Скрізь поряд із нами багато горя і біди. Не сидімо, а самі шукаймо його, щоб допомогти тим людям, які в горі і біді, і Господь нас не залишить», – сказав у своїй промові до вірян митрополит Ніфонт.

Цього року під час цієї благодійної акції було зібрано 197 848 тисяч гривень (для порівняння: минулого року зібрали 160 тисяч гривень).Владика зауважив, що люди ще нестимуть свою жертву для сиріт.

Слово подяки сказала Голова Волинського відділення Дитячого Фонду України пані Олена Грінченко, котра вручила владиці почесну грамоту.

Митрополит Ніфонт у заключному слові подякував усім і зауважив, що жодна справа милосердя не минеться для людини безслідно: навіть у час найстрашнішої фінансової і політичної кризи християнин, рука якого завжди готова до милосердя, не знатиме скорботи, бо усі кризи починаються з кризи духовної, яка у свою чергу росте на ґрунті егоїзму, жорстокосерді і байдужості. Владика побажав жертводавцям Божого благословення у всіх добрих справах, і всіляких духовних та земних благ, щоб ніколи не забували вони про скривджених і знедолених.

Він висловив впевненість, що Благодать Святого Духа, яка діє у душах православних, і надалі не дасть їм залишитись без діл милосердя, а у 2012 році знову збере усіх у простору залу «Променя» на 18-ий Благодійний концерт.

Концерт закінчився многоліттям, яке виголосив протодиякон Ігор Савієвський, та кондаком Різдву Христовому.

Слід зазначити, що у четвер, 27 січня, зібрані кошти будуть розділені між дитячими закладами Волині.

Про це повідомили у ВЗГ УМВС України у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ