Керівництво ВР можна притягнути до кримінальної відповідальності за порушення процедури голосування – Віктор Матчук

Керівництво ВР можна притягнути до кримінальної відповідальності за порушення процедури голосування – Віктор Матчук

18.02.11 19:31 0 1807
Народний депутат України, заступник голови Політради партії «Наша Україна» Віктор МАТЧУК вимагає від Генеральної прокуратури притягнути керівництво Верховної Ради України до кримінальної відповідальності за порушення процедури голосування.

«Голосуючи чужими картками, депутати чинять кримінальний злочин. І таким самим злочином є дії Голови Верховної Ради, який повинен вживати заходів для недопущення подібної практики», - заявив Віктор МАТЧУК.

За його словами, у чинному законодавстві є конкретні норми, які вказують на порушення депутатами і керівництвом ВР Конституції при голосуванні чужими картками.

«Практики притягнення до кримінальної відповідальної за порушення Конституції в Україні практично немає, тим більше якщо йдеться про народних депутатів з їх недоторканністю. Втім є один цікавий нюанс. Ще у 1998 році Конституційний Суд прийняв рішення, відповідно до якого нардепи повинні голосувати кожен особисто сам за себе і ні в якому разі чужими картками. А за невиконання рішень Конституційного Суду, як відомо, треба нести відповідальність», - наголошує нардеп.

За його словами, до керівництва Верховної Ради можна, зокрема, застосувати ст. 382 Кримінального кодексу, яка говорить про те, що невиконання рішення суду карається штрафом – від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів або позбавленням волі до трьох років.

Відповідний депутатський запит до Генерального прокурора Віктор МАТЧУК у п’ятницю, 18 лютого, спрямував на розгляд Верховної Ради.

«Я стверджую, що за час здійснення мною депутатських повноважень (з 16 лютого 2010 року) на пленарних засіданнях Верховної Ради України, в моїй присутності, не відбулося жодного голосування, яке б відповідало вимогам Закону, а головуючі на засіданнях парламенту посадові особи своєю бездіяльністю свідомо сприяли здійсненню цих злочинів», - йдеться у проекті запиту.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Мешканець Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ