На Рівненщині вшанували  першого сотенного  УПА

На Рівненщині вшанували першого сотенного УПА "Коробку"

23.02.11 17:16 0 29859
22 лютого 2011 року Дубровицька районна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" спільно з ветеранами других визвольних змагань, в роковини загибелі, вшанували пам'ять першого сотенного УПА Івана (Григорія) Перегійняка псевдо "Коробка", могила якого знаходиться в дубовому урочищі між селами Бродець та Вербівка Дубровицького району Рівненської області.

Ветерани поклали вінок до братської могили "Коробки" та його повстанців. Заступник керівника Дубровицької "Свободи" Мозоль Володимир Романович зачитав молитву за померлими у визвольній війні, загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Після вшанування повстанців, прихильники "Свободи" із села Вербівка (історична назва Річиця) вирішили утворити Вербівський осередок ВО "Свобода", про що були оформлені відповідні документи на цьому ж історичному місці.

"Шкода, що через похилий вік не приїхав вояк сотні "Коробки" Бакунець Степан Сидорович "Грушка", котрий міг би детальніше розповісти про легендарного першого сотенного. Хоча ми ще обов'язково поспілкуємося зі Степаном Сидоровичем про його повстанські роки та його командира. Незважаючи на морозну погоду та снігові замети ми повинні протоптувати дорогу до борців за волю України та гартувати себе, адже нам є з кого брати приклад", - зазначив керівник Дубровицької РО ВО "Свобода" Олександр Задорожний.

Довідка: Іван (Григорій) Перегійняк, пс. "Коробка", "Довбешка" народився в 1910 році в с.Старий Угринів, Калуського району, Івано-Франківської області. Політв'язень Берези-Картузької, польського концентраційного табору. Успішно командував операцією по звільнені міста Володимирець (Рівненська область) від німців. Загинув 22.02.1943 року у бою з німцями поблизу с. Бродець, Дубровицького району.

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: На Рівненщині нелюди ...
Наступна новина: Ситуацію у Чернівецькій ...

КОМЕНТАРІ