Матчук: Урядові показники  інфляції абсолютно  розходяться з реальністю

Матчук: Урядові показники інфляції абсолютно розходяться з реальністю

02.03.11 18:39 0 1676
Заяви прем’єр-міністра Азарова про урядові успіхи у сповільненні росту цін абсолютно розходяться з реальністю. Про це заявив народний депутат, заступник голови політради партії «Наша Україна» Віктор Матчук.

«Уряд звітує про річну інфляцію на рівні 9% в той час, коли реальне зростання цін за останній рік на молоко, картоплю, борошно, олію, капусту відбулося на 40-80%, на гречку – майже на 250%, на решту продуктів – щонайменше на 20%», - говорить Матчук.

Він наголошує - замість вживати ефективних засобів для приборкання інфляції, влада свідомо займається окозамилюванням, вводячи в оману громадян. Офіційний показник інфляції встановлюється не на основі об’єктивних даних щодо цінової ситуації, а спускається в регіони «згори».

Щоб вийти на потрібний рівень, відбувається звичайне маніпулювання статистичними даними: враховуються при розрахунку акційні товари, товари, що були уцінені через втрату споживчих властивостей та з інших причин.

«Навіть з урахуванням спотворених статистичних даних щодо рівня інфляції, Україна в минулому році посіла перша місце серед країн СНД щодо цього показника - 9,4%», - підкреслює Матчук.

«Оперуючи спотвореними даними, уряд не має можливості оперативно та адекватно реагувати на виклики ринку. Тому прогнози уряду щодо зниження темпів інфляції означають лише одне: уряд планує ще більше посилити ручне регулювання цін та продовжити маніпулювати статистичними даними», - вважає депутат.

На його переконання, ситуація з дефіцитом гречки та борошна показала: коли цей уряд береться до регулювання цінової ситуації, товари просто зникають з полиць.

Крім того, за словами Матчука, прямим наслідком урядового маніпулювання показником інфляції є заниження соціальних стандартів. Так, в державному бюджеті на 2011 рік зростання прожиткового мінімуму і мінімальної зарплатні передбачене на 8,9%, на рівні офіційного розміру інфляції. Занижуючи показник інфляції, влада свідомо урізає доходи найменш забезпечених громадян.

«Для виправлення існуючої ситуації «Наша Україна» вимагає від уряду переглянути методику розрахунку інфляції, забезпечивши максимальну відкритість даних, якими оперує Держкомстат, та привівши їх у відповідність до реальних цін на прилавках магазинів. Також необхідно вдосконалити методику розрахунку прожиткового мінімуму, який на даний час не забезпечує елементарних потреб людини», - наголосив «нашоукраїнець».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Генеральний секретар ...
Наступна новина: На Львівщині поїзд мало не ...

КОМЕНТАРІ