На Рівненщині двоє підлітків обкрадали  магазини на ринку

На Рівненщині двоє підлітків обкрадали магазини на ринку

02.03.11 18:46 0 1868
Останній тиждень лютого в Кузнецовську ознаменувався серією крадіжок з магазинів, що розміщені на території міського ринку. Однотипність способу проникнення в магазини вказувала на те, що злочини вчиняють ті ж самі особи. В ході оперативно-пошукових заходів працівники Кузнецовського МВ отримали інформацію про те, що до вчинення цих злочинів можуть бути причетні неповнолітні жителі міста.

Зважаючи на це, співробітники кузнецовської міліції вирішили встановити спостереження за територією ринку, а його адміністрація натомість збільшила кількість сторожової охорони. Результат не забарився – 25 лютого о 22.10 год. сторожова охорона МПП «Ринок» під час спроби скоєння крадіжки з магазин затримала неповнолітнього 14-річного учня місцевої школи Степана (імена змінені з етичних міркувань).

У ході проведення перевірки за цим фактом працівники міліції встановили й особу співучасника. Ним виявився одноліток затриманого Іван, який навчається в іншому навчальному закладі міста.

…У неділю Степан після сварки з матір’ю зустрівся зі своїм знайомим Іваном, якому запропонував «гарний» відпочинок на дискотеці, зазначивши, що кошти на нього можна «взяти» з магазину на території ринку. До того ж поділився Степан і способом, яким досить легко можна проникнути в крамницю і попросив Івана взяти вдома стамеску.

Неповнолітні дочекалися сутінків та вирушили на ринок. Переконавшись в тому, що поряд немає людей, вони проникнули в один з магазинів. Оскільки спроба була успішною, то друзі вирішили пограбувати ще декілька магазинів, розташованих поруч. У цей день їх здобиччю стали гаманці, сумки, рюкзаки та гроші, які зберігалися в обікрадених магазинах. Через чотири дні підлітки знову навідалися на ринок, на якому обікрали кілька крамниць, а вже третя спроба стала для них невдалою – 25 лютого один із них був затриманий сторожем на місці події, а інший – через деякий час працівниками міліції. У скільки магазинах загалом «побували» підлітки, наразі з’ясовують слідчі. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за ч. 3 статті 185 КК України – крадіжка поєднана з проникненням в житло чи інше приміщення, санкція якої передбачає від трьох до шести років позбавлення волі.

Варто зазначити, що впродовж останніх чотирьох місяців в м. Кузнецовську затримується четверта група неповнолітніх, що вчинили майнові злочини. Три попередні були затримані в жовтні 2010 року – за скоєння розбійного нападу на магазин «Сузір’я», в грудні 2010 року – за скоєння крадіжок з транспортних засобів, та в січні поточного року – за скоєння ряду квартирних крадіжок.

Загалом торік у Кузнецовську підлітки скоїли 15 злочинів (в 2009 році – 7). Тобто, неповнолітніми вчинявся кожен одинадцятий злочин в місті. В структурі вчинених злочинів — 10 крадіжок, один розбій та одне шахрайство. В 2010 році до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень було притягнуто 96 неповнолітніх.

Історія будь-якого неповнолітнього злочинця в більшості випадків завжди одна. Не отримуючи в сім'ї необхідного тепла і ласки або і того гірше, тікаючи від насильства, покинута напризволяще дитина виходить на вулицю. Вона швидко звикає до наркотиків і алкоголю, а у пошуках засобів на нові потреби, не замислюючись, переступає Закон.

Втім змусити батьків любити та виховувати своїх дітей міліція, на жаль, не в силах. Але в рамках своїх повноважень веде активну боротьбу з тими, хто порушує права дітей, хто залучає їх до злочинної діяльності і привчає до алкоголю і наркотиків. У 2010 році за невиконання обов’язків з виховання дітей до адміністративної відповідальності притягнуто 52 особи, за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність – одну особу притягнуто до кримінальної відповідальності.

Володимир ГАВРИЛЮК, перший заступник начальника Кузнецовського МВ – начальник кримінальної міліції
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Лист від читача: На ...

КОМЕНТАРІ