На Рівненщині виявлено ковбасний цех, який використовував нітрит натрію

На Рівненщині виявлено ковбасний цех, який використовував нітрит натрію

15.03.11 20:12 0 2882
Працівники відділу ветеринарної міліції УМВС України в Рівненській області спільно з держветінспекторами Дубенського району були шоковані після перевірки ковбасного цеху у 24-річного дубенського приватного підприємця Сергія

Робота в ковбасному цеху була у розпалі, хоча підприємець ще 14 лютого поточного року подав заяву щодо призупинення дії експлуатаційного дозволу головного державного інспектора ветеринарної медицини Дубенського району у зв'язку з реконструкцією ковбасного цеху. Відтак на функціонування цеху, який знаходився в незадовільному стані (підлога та стіни брудні, технологічне обладнання частково вкрите іржею) був відсутній дозвіл санепідемстанції.

— У двох морозильних камерах на момент перевірки зберігалась сировина і продукція тваринного походження загальною вагою 655 кг, а саме: 220 кілограмів ковбасних виробів, заморожених без відповідного маркування, 65 кг м'яса птиці механічної обвалки (фаршу), 120 кг свинячого сала, 100 кг емульсії зі свинячої шкури в блоках, 120 кг шкури свинячої замороженої та 30 кг замороженої яловичини, — повідомив в.о начальника відділу ветеринарної міліції УМВС України в Рівненській області Олександр Школін. — На всю цю сировину і продукцію, яка вилучена для утилізації, підприємець не мав жодних документів, які б засвідчували її безпечність і походження.

Та найбільше вразило представників контролюючих органів, що в проході до камери зберігання готової продукції на столі біля ваги знаходилась відкрита банка із майже двома літрами нітриту натрію (він додається в продукти не тільки для того щоб зберегти їжу, але і додати колір і аромат м'ясним продуктам.).

Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров'я України нітрит натрію (Е-250) зберігається окремо від інших матеріалів в опломбованому приміщенні у спеціально призначеній закритій тарі під замком, з чітким написом "НІТРИТ НАТРІЮ. ЯД", а у виробничі цехи нітрит натрію повинен надходити з лабораторії тільки у вигляді робочих розчинів з зазначенням концентрації. До того ж має бути затверджений список осіб, які працюють з нітритом натрію та мають відповідну освіту.

Натомість у вищезазначеному цеху відсутній технолог, будь-якого наказу про закріплення відповідальної особи за зберігання та використання нітриту натрію немає. Як пояснив працівник цеху, 19-річний Дмитро (за освітою будівельник: маляр, муляр, штукатур), він наважував спеції і нітрит натрію під час приготування ковбасних виробів. Аналогічну процедуру виконував власник ковбасні, 24-річний Сергій, який за фахом… технолог деревообробного виробництва.

За цим фактом Дубенський МРВ УМВС України в Рівненській області проводить перевірку. Матеріали направлені у природоохоронну прокуратуру та податкову адміністрацію.

Довідка: Головна небезпека використання нітриту натрію в харчових продуктах — можливість утворення нітрозамінів, що викликають онкологічні захворювання. Нітрозаміни утворюються в продуктах із вмістом Е-250 при їх нагріванні, наприклад, в смаженому беконі. На думку деяких учених, вживання подібних продуктів викликає рак кишківника й інші форми онкологічних захворювань. Передозування нітриту натрію настільки небезпечне для здоров'я, що може привести до летальних наслідків.

ВЗГ УМВС України в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 1)
Наступна новина: Рівненський студент ...

КОМЕНТАРІ