На  Рівненщині служба зайнятості запроваджує нові підходи у наданні  соціальних послуг особам з інвалідністю

На Рівненщині служба зайнятості запроваджує нові підходи у наданні соціальних послуг особам з інвалідністю

01.04.11 13:55 0 2223
У Костопільському районному центрі зайнятості відбувся круглий стіл, метою якого було вирішення організаційних питань щодо апробації у Костопільському районі проекту Моделі працевлаштування та забезпечення зайнятості осіб з інвалідністю і Методології надання центрами зайнятості соціальних послуг людям з інвалідністю. Цей проект розроблено Державним центром зайнятості при підтримці Програми розвитку ООН в Україні та Міжнародної організації праці. Мета проекту – інтеграція інвалідів, які бажають та можуть працювати, у суспільне виробництво. Вона має бути забезпечена шляхом тісної взаємодії органів влади, державних установ та організацій, які опікуються проблемами інвалідів, медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) та роботодавців. Головним завданням при зверненні інваліда щодо пошуку роботи має бути не вирішення питання «що може, а чого не може людина з інвалідністю», а питання «що необхідно зробити, щоб інвалід міг працювати і брати участь у суспільному житті».

У роботі круглого столу взяли участь заступник голови райдержадміністрації Олександр Садикін, начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Ніна Марчук, директор районного центру зайнятості Василь Харченко, начальник управління Пенсійного фонду Галина Трофимчук, спеціаліст у справах МСЕК виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Володимир Яковишин, директор Територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян Богдан Праск, лікар-реабілітолог районної МСЕК Ілля Колтуцький, керівник центру соціальної і медичної реабілітації інвалідів Валентина Кравчук, представники районних засобів масової інформації.

Директор районного центру зайнятості Василь Харченко ознайомив учасників круглого столу із проектом, який реалізуватиме служба зайнятості, та акцентував увагу на необхідності сконцентрувати спільні зусилля всіх інституцій, які опікуються проблемами інвалідів, на його успішному впровадженні. Заступник директора центру зайнятості Богдан Орлов розповів присутнім головні положення Моделі і Методології надання соціальних послуг інвалідам, після чого учасники круглого столу взяли активну участь у їх обговоренні та окреслили основні напрями співпраці. Проект був схвально сприйнятий усіма без винятку учасниками круглого столу. Свої думки щодо проекту та готовність його підтримати висловили практично всі учасники засідання. Невдовзі в адміністративних приміщеннях кожного із учасників засідання будуть розміщені відповідні інформаційні та анкетні матеріали щодо функціонування Моделі. Опрацьовано також технологію взаємодії районної МСЕК із центром зайнятості щодо спільної участі у складанні індивідуальної програми реабілітації інвалідів.

Підсумував засідання заступник голови райдержадміністрації Олександр Садикін. Він висловив упевненість в успішному запровадженні проекту та підвищенні інтегрованості осіб з інвалідністю у суспільне життя.

Довідково. У Рівненській області пілотними з упровадження проекту визначено Костопільський і Сарненський районні та Дубенський міськрайонний центри зайнятості. Підсумки апробації підбиватимуть у листопаді 2011 року, після чого вноситимуться пропозиції щодо доцільності змін та доповнень до нормативних документів, що потребують врегулювання.

Про це повідомили у Рівненському обласному центрі зайнятості.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ