В Луцьку курцям пропонували цукерки замість цигарок

В Луцьку курцям пропонували цукерки замість цигарок

01.04.11 13:58 0 1966
…Україна стрімко падає в алкогольну прірву. Згідно з міжнародними стандартами, вимираючою вважається нація, що вживає понад 9 л чистого спирту на душу населення на рік. На жаль, у нас в державі ця цифра давно переступила десятку. Щороку Україна втрачає понад сорок тисяч громадян, смерть яких зумовлює алкоголь. За інформацією ВООЗу, наша держава стоїть на першому місці по вживанню спритного серед дітей.

Такі невтішні цифри озвучили на «круглому столі» у Луцьку, присвяченому активізації влади і громади по профілактиці вживання алкоголю. У числі запрошених - представники міської влади, молодіжних громадських організацій, медики, правоохоронці, депутати, духовенство. А ініціаторами зустрічі стали Луцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Волинське православне братство тверезості святого праведного Іоанна Кронштадтського, створене при Волинській єпархії УПЦ з благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта.

«Я подякував Богу, що знайшлися люди, які хочуть показати на власному прикладі шлях зцілення від алкоголізму, - розповів присутнім владика Ніфонт. – Зараз вони працюють, на сьогодні є чималі успіхи. Звичайно, ми всіх не врятуємо. Це залежить від кожного, хто потрапив у тенета пияцтва»

Як сказав митрополит Ніфонт, він дуже радий зустрічі і щиро сподівається, що разом можна буде плідно працювати над цією проблемою. Владика зауважив, що церква завжди готова йти назустріч добрим починанням громади.

За словами начальника управління Луцької міської ради Федора Кошеля, при нинішній ситуації з ростом алкоголізму серед населення роботи вистачає всім підрозділам медичних установ: і травматичним відділенням, і швидкій допомозі, і наркодиспансеру.

«Щорічно по місту ми маємо близько трьох тисяч викликів, пов’язаних із наслідками вживання спиртного., - каже він. –Причому третина з них –травми, інші дві третіх –чисто алкогольні. Звичайно, завантажують роботою, втім, наші заклади до цього не зовсім пристосовані, вони мають лікувальний профіль».

Федір Кошель вважає, що виходом із ситуації є відновлення роботи медвитверезника. За його словами, робота над цим проектом триває, є навіть відповідне приміщення, проте, як завжди - не вистачає коштів.

Як зауважила завідувач відділенням обласного наркологічного диспансеру Людмила Пащук, нині на обліку лише по Луцьку перебуває 2500 осіб, в тому числі півтисячі жінок. І якщо років двадцять тому пацієнтами диспансеру були переважно люди середнього віку, що приходили самі, а після курсу лікування повертались на роботу, то нині значна частина контингенту медустанови –молодь до 30 років, яку привозять родичі. Причому, каже вона, з рецидивами, лікування яких довготривале, і повернути до повноцінного життя таких людей - проблема надзвичайно складна.

Профілактика вживання алкоголю – одна із основних задач, що її втілюють в життя члени Волинського православного братства тверезості. За словами одного з його співзасновників священика Степана Яреми, говорячи про цю проблему, недостатньо наголошувати на тому, що вживати алкоголь небезпечно для здоров’я. Потрібно переконувати у перевагах здорового способу життя. Приміром, знайомити з успішними людьми, які абсолютно не вживають алкоголю. Зокрема, у минулому році на противагу агресивній рекламі алкогольних напоїв мешканці Луцька бачили на сіті-лайтах п’ятиразову чемпіонку України по боксу ковельчанку Тетяну Коб, що вибрала життя без спиртного.

До слова, у Волинській єпархії пропагандою здорового способу життя займається не лише братство тверезості, а й православна молодь і діти недільних шкіл. За словами голови молодіжного відділу єпархії ієродиякона Ніфонта (Омельчука), минулоріч на свято Миколая вони провели акцію «Поміняй цигарку на солодощі».

«Ми підходили до курців у центрі Луцька і пропонували їм замість цигарки цукерки, - розповідає він. –Проте за умови, що вони віддадуть їх дітям. За два дні ми зібрали понад дві сотні цигарок, які потім утилізували».

Окрім того, каже ієродиякон, 25 березня православна молодь знову провела акцію на підтримку здорового способу життя серед підлітків. Зокрема, запропонували продавцям з відділів спиртних напоїв приклеїти на вітрини наліпки з текстом «Я не продаю алкогольні та тютюнові вироби неповнолітнім». За словами голови молодіжного відділу єпархії, акція має на меті достукатися до совісті тих, хто частенько заради копійчаної вигоди переступає через власне сумління.

Об’єднати зусилля влади, церкви і громади у боротьбі з алкоголізмом - мета, заради якої ініціатори зустрічі зібрали людей за «круглий стіл».Як зауважив заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, це в інтересах безпеки людей всієї держави. Вислухавши всіх експертів, учасники зустрічі прийняли рішення через митрополита Ніфонта звернутись за допомогою до Волинської Ради церков. Своєю чергою, вважає владика Ніфонт, Рада може ініціювати звернення до обласної, міської ради, а також до керівництва держави з проханням підтримати ініціативу учасників «круглого столу».


Про це повідомили у Волинській єпархії Української Православної Церкви
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині служба ...
Наступна новина: Ринок землі потрібно ...

КОМЕНТАРІ