У Львові відбудеться виставка українських народних музичних інструментів

У Львові відбудеться виставка українських народних музичних інструментів

05.04.11 17:45 0 1880
7 квітня Львівський музей історії релігії презентує виставку українських народних музичних інструментів львівського музикознавця, етномузиколога, члена Національної спілки композиторів України, члена Міжнародної ради традиційної музики при ЮНЕСКО Любомира Кушлика.

Двадцять років тому пан Любомир «захворів» на колекціонування народних інструментів. (Це пов’язано з відкриттям кафедри фольклористики Львівської консерваторії, тепер - Львівська національна музична академія імені М.В. Лисенка). На сьогодні це найбільша в Україні приватна збірка такого типу і, як зазначає колекціонер, вона має три основні риси, які дещо відрізняють її від аналогічних музейних зібрань (яких, до речі, в Україні обмаль): «По-перше, - говорить Л.Кушлик, - наявність в моїй колекції таких побутових речей, які традиційно використовувались і як музичні інструменти. Друга особливість полягає в тому, що я намагаюся зберегти кожен експонат в його комплексному, цілісному вигляді, а третя – колекція може звучати».

В народній традиції інструмент відіграє не лише художньо-естетичну функцію. Були інструменти, які використовувалися для захисної, магічної, сугестивної, лікувальної та інших функцій. Розповідаючи про інструменти, колекціонер може продемонструвати звучання майже всіх типів інструментів, оскільки володіє грою на більшості з них.

На виставці відвідувачі побачать найрізноманітніші типи інструментів та їх різновиди. Серед сопілкових, наприклад, - це і теленки (без ігрових отворів), гуцульські денцівки, бойківські пищавки, поліські викрутки і колянки, подвійні монтелєви, джоломіги, довбушівка, багатоцівкові свиріль, ребро. В представленій колекції найрізноманітніші свистунці, зозульки, семи-восьмиотвірні окарини; бойківські та гуцульські трембіти, в тому числі «кручені». Є тут і лігави, звучання яких супроводжувало настання Нового року. Серед струнних інструментів – скрипки, включаючи восьмиструнну, басолі, бандури кінця ХІХ – початку ХХ століття, австрійські цитри (які звучали як в руках міщан, так і сільської інтелігенції), їхні простенькі прародичі – закарпатські цітери.

Урочисте відкриття виставки народних музичних інструментів з колекції Любомира Кушлика відбудеться у четвер, 7 квітня о 15 годині у виставковій залі Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1.

Ірина Цебенко, завідувач відділом ЛМІР
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок: Торгівля ...
Наступна новина: Депутати Львівщини ...

КОМЕНТАРІ