Рівненські кінологи готуються до Євро-2012

Рівненські кінологи готуються до Євро-2012

06.04.11 20:14 0 1762
Хоч англійська мова, яку нині вивчають рівненські міліціонери, непосильна для вихованців кінологічного центру, але забезпечувати охорону громадського порядку у складі патрульно-постової служби вони завжди напоготові. А тепер на службових собак покладається ще й велика відповідальність, адже участь, хоч і опосередковану, у Євро-2012 вони братимуть.
У двадцяти німецьких вівчарок та однієї собаки породи спанієль — посилені тренування. Особливо у тих, хто спеціалізується на пошуках вибухівки та наркотиків.

— Готуємо наших вихованців до Євро-2012, які будуть задіяні до виявлення вибухівки та наркотиків у місцях великого скупчення людей, — повідомив начальник кінологічного центру при УМВС України в Рівненській області Василь Сутулець. — Тренуємо собак для пошуку вибухових речовин, вогнепальної зброї у ручному багажу, автомобілях тощо.

Яких успіхів досягли на службі собаки, кінологи продемонстрували наочно. Інспектор центру зробив закладку імітаторами вибухівки та наркотиків. Діна з

Кайною взялися до роботи, яка увінчалася успіхом і зайняла всього лічені хвилини. У винагороду собаки отримали улюблену іграшку — м’ячик.

За кожним кінологом у кінологічному центрі УМВС України в Рівненській області закріплений постійний вихованець і ще один або навіть двоє (якщо якась ввечері йде на патрулювання, то наступного дня відпочиває). Підкоряються собаки виключно командам своїх господарів. Кожна із них має свою вузьку спеціалізацію — розшукову, патрульну або спеціальну.

Як зазначив Василь Сутулець, із початку року з участю вихованців кінологічного центру працівникам міліції вдалася розкрити 54 злочини, скоєних на території Рівненщини. Лідирує за показниками собака на кличку Діна, на рахунку якої 14 злочинів (останній із них — крадіжка на території Рівненського району, де вона за слідами від місця події привела до будинку, в якому знаходилися викрадені речі). Другу сходинку займає Кармен — 10 злочинів.

А от аби досягти таких результатів, працівникам кінологічного центру доводиться працювати із собаками з «пелюшок». Бо трапляється так, що для подальшої роботи можна обрати із чотирьох народжених щенят одного, а часом і з десяти – єдиного. Майбутнього фахівця визначають за характером, темпераментом, інтересом до гри, апортуванням.

— Якщо, приміром, щеня лякливе, здригається від якогось удару – ця собака вже не підійде, — наголошує Василь Сутулець. — Хоча з іншого боку виховний момент триває до семи-восьми місяців, потім — навчальний процес, а навики формуються і закріплюються до трьох років. Після цього, так би мовити, вже вдосконалюються уміння.

Працездатний вік у собак становить сім-вісім років, а потім їх відправляють на заслужений відпочинок. Деякі з них, що працювали за спеціальними та розшуковими напрямками, несуть службу під час патрулювання, а деяких забирають на охорону об’єктів.

Та один із цікавих моментів у службі вихованців кінологічного центру — «представниці» слабкої статі працьовитіші, ніж «представники» сильної, бо останнім ефективно виконувати роботу заважають саме «дівчатка», а тому їх тут більше половини…

Світлана КАРАЧУН,
ВЗГ УМВС України в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: На Рівненщині затримали ...
Наступна новина: В Тернополі відкриється ...

КОМЕНТАРІ