На Рівненщині конфліктують селяни

На Рівненщині конфліктують селяни

14.04.11 22:41 0 1989
13 квітня 2011 року в селі Стадники Острозького району відбулися збори пайовиків, у яких взяли участь близько 150 мешканців чотирьох сіл Оженинської сільської ради. Ініціативна група селян запросила на зустріч з громадою депутата фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Рівненської обласної ради Степана Молчана та заступника голови Рівненської обласної організації ВО "Свобода" з юридичних питань, голову Острозької районної організації Ярослава Кальку.

Селяни обурювалися тим, що їх змушують підписувати угоди на оренду землі з підприємством "Інсеко", яке викупило корпоративні права СГПП "Зірка". Дійшло до того, що на землях пайовиків самовільно, без підписання договору про оренду, фірма "Інсеко" вночі виводить сільськогосподарську техніку і засіює поля селян, які воліють самостійно вирішувати, кому віддавати свій земельний пай, та отримувати за це належну платню. Громада змусила присутнього на зборах голову райдержадміністрації Василя Думу піти назустріч мешканцям села в земельних питаннях.

"За найменшого порушення прав селян чи проявах нечесної конкуренції, що були чи будуть спрямовані на погіршення умов праці та життя для місцевого населення, ВО "Свобода" стоятиме на боці людей, чого б це не коштувало", – зазначив голова Рівненської обласної організації ВО "Свобода" Олег Осуховський.

"Земля – найцінніше, що лишилося в українців, і сьогодні потрібно зробити все, щоби захистити ту "останню сорочку", яку олігархи хочуть відібрати у звичайних людей. Найстрашніше те, що з 1 січня 2012 року земля сільськогосподарського призначення стане об'єктом купівлі-продажу і багатії зроблять усе, аби за безцінь її скупити." — додав заступник голови ВО "Свобода" на Рівненщині Степан Молчан.

"Зірка" не оформила належним чином договорів оренди земельних часток-паїв, не виплачувала навіть у мінімальному розмірі орендної плати, при тому, що закон визначає мінімум 3 % від нормативно-грошової оцінки, а виплачується лише 1,5%. Середня заробітна плата на підприємстві становила близько 190 грн. Група компаній "Інсеко" викупила корпоративні права власника СГПП "Зірка", однак, незважаючи на декларовані принципи господарності та забезпечення інтересів селян, ситуація з приходом нового інвестора не змінилась. Представник "Інсеко" обіцяє змінити ситуацію у випадку, коли селяни довірять їм свої паї. Але постає справедливе запитання – що їм заважало робити це з того часу, коли вони викупили корпоративні права?

Лише коли ВО "Свобода" втрутилося, запросивши на захід представників ЗМІ та забезпечивши людям юридичну підтримку – з'явилася пропозиція щодо зміни ситуації. На мою думку, є певна співпраця між органами державної влади та "Інсеко", оскільки відмовляли у реєстрації договорів оренди земельних часток-паїв зі всіма інвесторами, окрім групи компаній "Інсеко"", – поінформував заступник голови Рівненської обласної організації ВО "Свобода" з юридичних питань Ярослав Калька.

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 2)
Попередня новина: Обікрали каналізацію ...
Наступна новина: На Рівненщині виявили ...

КОМЕНТАРІ