У Рівному згадали жертв епідемії СНІДу

У Рівному згадали жертв епідемії СНІДу

16.05.11 13:02 0 1710
У Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу, 13 травня у Рівному відбулась акція присвячена Дню пам'яті померлих від СНІДу. Цьогоріч вперше ми приєднались до Міжнародного руху «Імена», який зародився ще у 1987 році в США та на сьогодні нараховує меморіал з 82 тисяч імен.
В цей пам’ятний день на центральній площі Рівного волонтери розгорнули Квілт (меморіальним полотном) з іменами людей, що померли в рівненській області від СНІДу. За роки епідемії в Рівненській області від СНІДу помер 41 молодий Рівнянин.
Під час акції волонтери та організатори розповсюджували інформаційні матеріали та спілкувались із усіма зацікавленими, що зупинялись біля Квілту. Під кінець всі учасники акції, та перехожі, що приєднались вшанували загиблих хвилиною мовчання та випустили в небо кульки в пам'ять про, тих кого забрала ця страшна хвороба.
У Рівному до акції долучились
1) РОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».
2) Обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
3) Міський центр соціальних служб для сім'ї , дітей та молоді.
4) РММГО "Новий рівень".
5) Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом.
6) Благодійний фонд “Майбутнє без СНІДу”.
7) РОО – ВМГО – Християнський-демократичний союз молоді.
Рівненські волонтери не єдині у своєму прагненні донести інформацію про страшну хворобу.
В цей пам’ятний день Михайлівська площа в Києві була вкрита величезним Квілтом (меморіальним полотном), загальною площею близько 300 м², створеним з полотен з усіх куточків України. Цей Квілт - символ скорботи та великої трагедії наслідків епідемії, яка забрала життя майже 21 000 українців. Багатокольорова мозаїка Квілту краще будь-яких слів показує, що СНІД може торкнутись кожного, в незалежності від віку, статі, національності та способу життя.

«Щодня СНІД забирає життя восьми українців. Найстрашніше те, що ми втрачаємо молоде покоління – майбутнє нашої держави; адже більшість людей, чиї життя забирає СНІД – це молоді люди віком 25-49 років», - говорить Лілія Підкопаєва, олімпійська чемпіонка, Посол Доброї Волі в Україні з питань ВІЛ/СНІДу.
Основною причиною такої великої кількості смертей є ігнорування державою проблеми ВІЛ/ СНІДу та недостатнє фінансування закупівлі ліків для ВІЛ-позитивних людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я із 92 000 людей, які потребують лікування на сьогодні, лише 22 000 його отримують. Інші ж 70 000 українців, яким гостро необхідне лікування – не отримують його через відсутність фінансування держави.
«Сьогодні існує безліч міфів про високу вартість лікування ВІЛ/СНІДу та його раціональність. Мало хто знає, що мінімальний курс АРВ-терапії в Україні коштує $234 на рік, що дорівнює 1872 грн., або 5 грн. 13 коп. на день, - говорить Володимир Жовтяк, Голова Координаційної Ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ\СНІД». - Забезпечення всіх ВІЛ-позитивних людей АРВ-терапією – обов’язок держави, закріплений Законом України, який на сьогодні не виконується. Наслідки цього ми зможемо побачити на Михайлівській площі – це десятки тисяч наших друзів та близьких, які заплатили власним життям за бездіяльність держави. ВІЛ-позитивні люди і надалі помиратимуть, якщо держава не знайде 5 гривень 13 копійок на лікування кожного з них».
Хочемо нагадати, якщо людина приймає ліки, ризик інфікування нею іншої людини ВІЛ/ СНІДом майже дорівнює нулю. Саме тому одним із найефективніших заходів зупинення епідемії є 100% забезпечення лікарськими засобами хворих ВІЛ-позитивних людей.

Рівненська молодіжна громадська організація "НОВИЙ РІВЕНЬ"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі відкрито ...
Наступна новина: На Рівненщині в чоловіка ...

КОМЕНТАРІ