На Рівненщині в дитсадки постачали продукти в антисанітарних умовах

На Рівненщині в дитсадки постачали продукти в антисанітарних умовах

19.05.11 18:21 0 1995
Рівненські дитсадки — під прицілом контролюючих органів та правоохоронців. Щоправда не безпосередньо заклади, а ті суб’єкти господарювання, які забезпечують їх продуктами харчування. Під час візиту до одного із дитсадків у мікрорайоні «Ювілейний» обласного центру перевіряючи зафіксували ряд порушень чинного законодавства з питань закупівель товарів і послуг. Та найприкріше, що на чимало продуктів харчування, які постачав рівненський підприємець для вихованців навчального закладу, не було необхідних документів, які засвідчували б їхню якість та безпечність.

– Співробітники управління державної служби боротьбі із економічною злочинністю УМВС України в Рівненській області проводять перевірку дотримання чинного законодавства в сфері державних закупівель управлінням освіти Рівненського міськвиконкому. Зокрема, щодо постачання продуктів харчування для дошкільних навчальних закладів обласного центру, – прокоментував начальник відділу захисту бюджетних коштів УДСБЕЗ УМВС України в Рівненській області Владислав Насанкін. – До проведення перевірок залучаються працівники Рівненської санітарно-епідеміологічної станції та відділу ветеринарної міліції при УМВС. Так, в одному з дитсадків Рівного був зафіксований факт постачання продуктів харчування транспортом, який не відповідає санітарним вимогам, у якому відсутні будь-які умови для роздільного перевезення продуктів та немає холодильного обладнання.

Крім того, якість завезених продуктів харчування не відповідала жодним вимогам, стандартам і нормам дитячого харчування: томатна паста містила хімічні наповнювачі, які заборонені для споживання дітям, ізюм розфасовано в пакети з технічного поліетилену, сухофрукти постачались в брудних мішках, які раніше використовувались. Риба свіжоморожена перевозилась без документів, що підтверджують якість та походження товару, в картонних коробках, не призначених для зберігання такого виду продукції.

– Продукція, яку перевозив водій у вантажівці, знаходилась в антисанітарному стані, при цьому грубо порушувалося правило сумісного товарного перевезення: в машині одночасно знаходилися овочі, фрукти, кондитерські вироби, свіжоморожена риба та вершкове масло, – зазначила завідувач відділення гігієни дітей і підлітків Рівненської СЕС Ірина Ковальчук. – В антисанітарному стані була і мішкотара, зокрема та, в якій містилися сухофрукти, передбачені для садочку, в кількості 15 кілограмів. Крім того, виявлено продукти не вітчизняного виробництва, які використовувати в дитячому харчуванні в організованих колективах забороняється. Одяг водія, який одночасно є експедитором, був в антисанітарному стані. А найголовніше – в картці про медичний огляд відсутнє дослідження на носіїв збудників кишкової групи інфекції. У весняно-літній період ці продукти, транспорт є небезпечними, і можуть призвести до спалаху інфекційного захворювання.

Документи, які засвідчують якість продукції, тільки частково відповідали нормам чинного законодавства. Зазначені продукти харчування працівники СЕС вилучили з реалізації, а зразки підозрілої продукції взято на дослідження, результати стануть відомі згодом.

Начальник міського управління освіти та науки Василь Харковець запевняє, що у разі, коли контролюючі органи, в томі числі органи внутрішніх справ, мають певні питання щодо забезпечення продуктами харчування навчальних закладів – ця інформація візьметься до уваги і приймуться усі необхідні міри реагування.

– Як тільки будуть підписані суб’єктами підприємницької діяльності ті порушення, про які вказується, ми одразу зреагуємо. Я особисто запевняю, що з підприємцями, які не виконують тих тендерних пропозицій, що вони надавали під час участі в конкурсних торгах, будуть розірвані угоди, – зазначив Василь Харковець. – Ми розуміємо, настає літо, і потрібен досить дієвий контроль. Я вдячний працівникам правоохоронних органів за ці реагування.

Разом із тим співробітники УДСБЕЗ встановили перевищення закупівельних цін на продукти харчування над цінами акцептованих тендерних пропозицій, що призвело до збитків на загальну суму майже 99390 гривень. Наразі перевірка триває та вирішується питання про порушення кримінальної справи.

ВЗГ УМВС України в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ