У Рівному скликали збори громадян щодо всеукраїнського референдуму проти торгівлі землею

У Рівному скликали збори громадян щодо всеукраїнського референдуму проти торгівлі землею

24.05.11 19:17 0 2190
23 травня 2011 року в Рівному за ініціативи Всеукраїнського об'єднання "Свобода" відбулися збори громадян зі створення ініціативної групи з підготовки проведення Всеукраїнського референдуму про неприпустимість торгівлі землею та ухвалення Закону України "Про землю", підготованого "Свободою". Зал був переповнений і не зміг умістити всіх охочих. Усього зареєстровано було 260 осіб.
Свободівці розробили проект Закону України "Про землю", який і пропонується винести на референдум. Цей проект визначає порядок забезпечення конституційного положення про землю як основне національне багатство, що перебуває під особливою охороною держави, а також права володіння землями сільськогосподарського призначення та право власності на інші землі.
Згідно зі ст.1 проекту Закону України "Про землю", землі сільськогосподарського призначення в Україні є об'єктами права власності Українського народу. Ст.2 проекту забороняє продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні. У ст. 3 сказано, що право на землі сільськогосподарського призначення може бути надано українським громадянам, а у разі погіршення стану землі або непродуктивного її використання право на володіння припиняється.
Ст. 4 – набуття землі у власність іноземними громадянами забороняється. Згідно зі ст. 5, зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення заборонено, за винятком державних потреб. Винних у порушенні зазначеної заборони притягуватимуть до кримінальної відповідальності.
"Ми не можемо допустити того, щоб українська земля стала товаром та продавалася так званим "інвесторам", які хочуть обікрасти наших селян. Ми вже бачили, як влада створила собі фонд держмайна і рейдерськими методами захопила українські підприємства. Зараз вони прагнуть забрати найсвятіше – українську землю. Україна має дуже великі площі чорноземів, які є найродючішими ґрунтами у світі, має сприятливі умови для сільськогосподарського виробництва. Шкода, що ми не маємо української влади, а та, яку маємо – це українофоби, які хочуть розікрасти наші землі. Тому "Свобода" стане разом з українцями на захист рідної землі", – зазначив керівник Рівненської обласної організації ВО "Свобода", голова фракції в облраді Олег Осуховський.
"Ми повинні назавжди заборонити продаж землі, тому що при тій ситуації, що зараз є в нашій державі, ми бачимо, як парламентська більшість міняє правила гри кілька разів на день. І завтра можемо прокинутися на землі, яка нам не належить. Іноземні орендарі, яким наша земля поки що не належить, поводяться нахабно. Маємо приклади на Рівненщині, коли деякі компанії в умовах короткострокової оренди виснажують землі протягом двох-трьох років, а відтак переходять на інші території. Тому за підтримки українців маємо оголосити Всеукраїнський референдум.
Вартість оренди паїв часто не перевищує ціни кількох мішків зерна. Дозволивши продаж землі, держава немовби суттєво полегшує життя селян, які зможуть свої паї продати. Але це – лише теоретично. Насправді ж президент оголосив про початок підготовки повномасштабної земельної "реформи", в результаті якої землею почнуть торгувати. Ну, а що отримають від цієї "реформи" селяни? – Доведеться знову стати рабами на землі, яка нам вже не належатиме", – зазначив заступник голови Рівненської обласної організації ВО "Свобода" з юридичних питань Ярослав Калька.

По завершенні громадських слухань учасники затвердили ініціативну групу у складі двадцяти осіб, представники якої продовжуватимуть збирати підписи на території Рівненської області для проведення всеукраїнського референдуму. За це рішення проголосували одностайно усі 260 зареєстрованих учасників слухань.

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 4)
Попередня новина: Мешканці Радивилва ...
Наступна новина: На Рівненщині ...

КОМЕНТАРІ