На Рівненщині вимагають покарати винних у розкраданні культурної спадщини Корця

На Рівненщині вимагають покарати винних у розкраданні культурної спадщини Корця

26.05.11 21:11 0 1884
Голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у Корецькій районній раді Юрій Коробка звернувся з депутатським зверненням до прокурора Корецького району Олексія Парфенюка з вимогою провести перевірку щодо розкрадання коштів у Корецькому замку, який є пам'яткою архітектури ХYІ-ХYІІІ ст.
Корецький замок побудовано Федором Острозьким. До 1651 року замком володіли князі Корецькі. У ХYІІ-ХYІІІ століттях його суттєво перебудовували. 1846 року тут побував Т.Г. Шевченко. У 1780 році замок перебудували під княжий палац.
"Замок князів Корецьких є важливим об'єктом історико-культурної спадщини нашого краю, проте зараз він перебуває у незадовільному стані, оскільки 1832 року його частково зруйнувала пожежа.
Відомо, що організації, котрі займалися охороною, збереженням, реставрацією і відновленням пам'ятки архітектури за державні кошти, не мали ліцензії для ведення реставраційних робіт. Вони не тільки не поліпшили стан Корецького замку, але і спричинили суттєве погіршення стану споруди. Зокрема, вивезено цеглу, зруйновано деякі елементи пам'ятки архітектури, на території замку фактично утворилося сміттєзвалище.
Складається враження, що органи виконавчої влади, місцевого самоврядування і правоохоронні органи не помічають цих злочинних дій. Тому "Свобода" вимагає відновити акти виконаних робіт і виявити тих, хто провадив ремонтні роботи на території замку",– зазначив керівник фракції ВО "Свобода" в Корецькій районній раді Юрій Коробка.
Довідка: Відповідно до статті 54 Конституції України, культурна спадщина охороняється законом, держава забезпечує збереження історичних пам'яток та інших об'єктів, що мають культурну цінність.

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 5)
Попередня новина: У Львові «Свобода» ...
Наступна новина: Сільські клуби ...

КОМЕНТАРІ