На Рівненщині спалили  Марену

На Рівненщині спалили Марену

08.07.11 20:27 0 2034
7 липня в Глинську Рівненської області місцева громада відзначила свято Івана Купала, на яке зібралася майже третина мешканців села.

Цьогорічне святкування розпочалося вітальними словами голови сільської ради та заступників голів районної ради та районної адміністрації. Така увага керівників району була зумовлена також і тим, що в Глинську реалізується проект Західноукраїнського центру соціального партнерства «Активізація сільських громад для вирішення їхніх нагальних проблем», який отримав фінансову підтримку Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження». Зокрема, завдяки проекту, місцевий будинок культури має змогу користуватися звукопідсилювальною апаратурою та оргтехнікою.

До святкування були залучені творчі колективи Здолубнівського районного будинку культури. Порадував гостей своїми виступами дует «Мірина» і тріо «Швагри мирові». Та головну роль на святі грали народні аматорські колективи сільського будинку культури «Калинонька», «Намисто», «Сонечко». Приємно було чути пісню про Глиськ у їхньому виконанні – далеко не кожне село має таку візитівку. Водночас, ведучі в цікавій формі розповідали про історію Купали та села. Виявляється, пиво, яке виготовлялося у місцевій броварні, у свій час доставлялося до імператорського двору у Санкт-Петербурзі.

А учасники драматичного гуртка в ролі водяника, русалок та відьом розважали гостей свята різноманітними гуморесками та залучали до конкурсів. Дівчата мірялися довжиною коси, а хлопці – силою та спритністю.

Завершали свято традиційним обрядом втоплення Купали та спалювання опудала Марени.

***

У 2009 році Міжнародний фонд “Відродження” започаткував нову Антикризову гуманітарну програму заради підтримки гуманітарної сфери України, збереження культурного та людського потенціалу держави та допомоги вразливим групам населення, що постраждали від наслідків фінансово-економічної кризи (безробітнім, дітям та молоді, багатодітним сім’ям, неповним сім’ям, інвалідам, самотнім малозабезпеченим пенсіонерам, іншим групам населення, які потребують соціальної допомоги). Програма надає підтримку соціокультурним інституціям (закладам загальної середньої освіти, дошкільним закладам освіти, сільським клубам та бібліотекам), а також громадським та благодійним організаціям, які реалізують гуманітарні та соціальні проекти для дітей, що проживають у сільській місцевості та депресивних регіонах. Програма підтримує проекти на основі співпраці урядових інституцій та місцевих органів влади з громадськими організаціями, спрямовані на покращення рівня працевлаштованості серед молоді, забезпечення сталості надання соціальних послуг дітям та особам з особливими потребами, збереження та розвитку селищних, районних культурницьких інституцій (клубів, бібліотек тощо).
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Що слід чекати від ...
Наступна новина: На тернопільщині пройшов ...

КОМЕНТАРІ