На Рівненщині встановили пам'ятний знак бійцям УПА

На Рівненщині встановили пам'ятний знак бійцям УПА

22.08.11 16:40 0 1610
21 серпня 2011 року в урочищі Замкова гора біля села Бабка Володимирецького району відбулася поминальна панахида. Кузнецовська міська організація ВО «Свобода» щороку напередодні Дня Незалежності організовує урочисте вшанування подвигу земляків, що полягли за волю України в якій приймають участь мешканці Кузнецовська та довколишніх сіл. На місці загибелі вояків Української Повстанської Армії за ініціативою кузнецовського свободівця Миколи Пешка встановлено пам’ятний знак та упорядкована прилегла територія.

Літня мешканка села Бабка Олександра Серховець, племінниця загиблого повстанця Семена Серховця, зі сльозами на очах розповіла: „Мученицьку смерть прийняли вояки УПА на цьому місці. Зрадницька душа виказала, де знаходиться криївка і хворі на тиф повстанці прийняли тут свій останній бій з бригадою НКВС. Більшовицькі нелюди закололи ще живих вояків багнетами. Стояв такий крик, що люди за кілька кілометрів у Бабці чули, в яких муках вмирали їхні родичі. Від жаху йшов мороз по тілу”. Чула той крик і Олександра Серховець...

Під звуки державного гімну вихованці Кузнецовської станиці Пласту підняли державний та чорно-червоний прапори, зворушливо лунали слова поминальної молитви, до пам’ятного знака поклали живі квіти.

«Щоб пам'ять про тих, хто свідомо віддав своє життя за волю і незалежність України вічно жила у наших серцях», - йдеться у виступах присутніх. А свідченням того, що ніякі суди не заберуть в українців їхніх національних Героїв - є портрети Степана Бандери та Романа Шухевича, які люди тримають у руках. Доречно звучать патріотичні пісні у виконанні народного гурту «Заграва».

«Українці пройшли шляхами тюрем і концтаборів, їх катували, вбивали, морили Голодом і Сибіром. Та ніякими тортурами комуністична банда не змогла вибити волелюбний дух нашого народу, - наголосив у своєму виступі голова Кузнецовської міської організації ВО «Свобода» Микола Пешко, - Кращі сини і доньки піднімалися на боротьбу і свідомо віддавали своє життя за Незалежність рідного краю. Скільки їх, відомих і безіменних, полягли на українській землі, скільки могил заметено вічними снігами!

Сьогодні кожен з нас тримає іспит перед історією. Якою буде наша відповідь нащадкам, які спитають, що робили ВИ у тривожний для України час, коли убогі духом і розумом люди глумилися над нашими національними святинями, зневажали національних героїв, нашу мову, нашу історію? А тепер ще й хочуть відібрати землю – найбільший скарб українців.

Проте не час нині голосити над долею України, ми не худоба без права і голосу. Набираймося духу і мужності у наших попередників, свідомих патріотів, що боролися за вільну, процвітаючу державу. Нехай у серці кожного українця живе невмируща любов до Батьківщини. Нехай старші передають мудрість підростаючому поколінню. І згодом, відійде в морок підле та лукаве, українці будуть справжніми господарями на своїй, Богом даній землі!»

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 5)
Попередня новина: У Львові звільнили ...
Наступна новина: Рівненські козачата ...

КОМЕНТАРІ