У Львові відкриють виставку «З любов’ю до Литви»

У Львові відкриють виставку «З любов’ю до Литви»

05.10.11 11:54 0 1726
7 жовтня Львівський музей історії презентує виставку «З любов’ю до Литви». Це твори народних майстрів литовського міста Утена.

Першу виставку «Литва - земля Марії» львів’яни побачили двадцять років тому. Тісна співпраця музею релігії Вільнюса та Львова давала свої позитиви: обмін виставками, участь у конференціях, навчаннях, творчі зустрічі колективів.

Зв’язки прибалтійців та Львівського музею історії релігії не зупиняються і сьогодні. Вже декілька років поспіль науковці Литви беруть участь у щорічній Міжнародній науковій конференції «Історія релігій в Україні», адже в релігії наших держав є багато взаємоповязаного.

Цього разу у наше місто приїдуть митці із невеликого містечка, сучасної столиці Аукштайтійського етнографічного регіону із населенням понад 33 тисячі жителів - Утена. Це місто – одне із найстаріших у Литві. Воно майже однолітка нашого Львова (перша згадка про нього відноситься до 1261 року) і сьогодні святкує своє 750-річчя.

Литовці представлять львівському глядачу твори 26 народних майстрів м.Утена. Це люди різного віку (найстаршому майже 90 років, а наймолодшому 30) і творять вони прекрасні речі: малюють картини і створюють витинанки, вишивають і тчуть, ліплять унікальні горщики і роблять скульптури, виготовляють інші чудові речі. Більша частина експонатів має сакральний зміст.

Серед учасників львівської виставки вже добре відомі майстри, визнані не тільки в Литві, а й за кордоном. Так, можна буде побачити кераміку прекрасного майстра Вітаутаса Валюшіса для творів якого було відреставровано стару школу в якій сьогодні знаходиться музей кераміки.

Виставку «З любовю до Литви» представлятиме делегація мерії міста Утена, а також деякі учасники виставки. Переглянути твори народних майстрів сусідньої держави можна буде протягом місяця

Урочисте відкриття виставки «З любовю до Литви» відбудеться у п’ятницю, 7 жовтня щ 16 годині в приміщенні Львівського музею історії релігії.

Ірина Цебенко,

Завідувач відділом Львівського музею історії релігії
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міліція розшукує ...
Наступна новина: Ужгородська академія ...

КОМЕНТАРІ