Рівненські правоохоронці попереджають про фальшивомонетників

Рівненські правоохоронці попереджають про фальшивомонетників

07.10.11 15:23 0 1524
У міліцейських зведеннях частенько фігурують повідомлення про підробку грошей та так званих фальшивомонетників, яких не зупиняють ні відповідальність перед чинним законодавством, ані ризик самому колись потрапити на подібний гачок і бути банально ошуканим. Як не потрапити на гачок до подібних шахраїв, розповідає начальник сектору відділу криміналістичних досліджень НДЕКЦ при УМВС підполковник міліції Михайло Скрипник.

– Нині для виготовлення фальшивок зловмисники в більшості випадків використовують комп’ютерну техніку з програмним забезпеченням. Зображення спочатку наносять на два аркуші паперу з відповідними розмірами, а пізніше їх склеюють між собою. Тому на дотик така підроблена грошова купюра значно товстіша від оригіналу, – ділиться подробицями експерт. – Водяні знаки імітують, як за допомогою відбілюючої хімічної речовини, що попередньо наноситься на заготовлене кліше, так із нанесенням зображення з внутрішньої сторони одного із аркушів з використанням оргтехніки. Такі водяні знаки на просвіт не чіткі, розпливчасті, об’ємне зображення в них не проглядається. Захисна полімерна нитка (кодована стрічка), що занурена в товщу паперу з чітким прозорим зображенням номіналу, у підроблених купюрах або зовсім відсутня або наноситься з внутрішньої сторони одного із аркушів паперу ще до їх склеювання між собою барвником чорного кольору. З практики знаю, що в деяких грошових купюрах номіналом 200 гривень НБУ зразка 2001 року були частково імітоване приховане ультрафіолетове зображення.

Ми вже розповідали нашим читачам про факт виявлення та спробу збуту в Кузнецовську фальшивки номіналом 500 гривень. Навіть після того, як чоловік з’ясував, що до його рук потрапила підроблена купюра, він не поспішив звернутися до міліції, а навмисно намагався позбутися її, придбавши товари в одному з торгівельних закладів міста атомників. Добре, що пильна продавчиня вчасно забила на сполох.

А буквально днями у Корецькому районі в одному з кафе села Весняне правоохоронці вилучили 16 купюр номіналом 20 гривень. Усі були з ознаками підробки. На щастя 51-річної жінки-підприємця, до рук якої потрапили ці фальшивки, міліціонери швидко встановили їх розповсюджувача. 43-річний місцевий мешканець не сподівався на такий швидкий візит стражів порядку, адже добре знав про якісно підроблені фальшиві купюри. Міліціонерам він пояснив, що саме такими підробками з ним розрахувалися за будівельні роботи. Тому він і намагався щонайшвидше позбутися несправжніх грошей.

Тому не буде зайвим принагідно нагадати нашим громадянам, що потрібно робити, щоб не стати жертвою шахраїв. Отож, декілька порад від фахівців:

Не обмінюйте гроші в незнайомих людей, а в офіційних обмінних пунктах.

Якщо не знаєте запропонованої вам валюти, не беріть її. Не варто вірити тому, хто намагається її збути.

Не беріть великі купюри, які вже мають очевидні ознаки зношення.

Якщо ви маєте справу з доларами, погляньте на просвіт, щоб визначити наявність металевої смуги.

На підроблених грошах літери, цифри та серії номерів надруковані розпливчасто і не мають рельєфу. Краї букв нерівні, забарвлення нерівномірне. До того ж номери серій купюр повинні бути різними.

Якщо ж вам попалася фальшивка, не намагайтеся якнайшвидше позбутися від неї в найближчому магазині, а зверніться до МІЛІЦІЇ.

І насамкінець ПАМ’ЯТАЙТЕ: Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту, а також збут підробленої національної валюти України у вигляді банкнот чи металевої монети, іноземної валюти, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років (ч1 ст. 199 КК України).

Тамара ЛИСЕНКО, начальник СЗГ УМВС

(за матеріалами НДЕКЦ при УМВС)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ