Протоієрей  Георгій Коваленко: «Звершення Таїнства cповіді по телефону є неможливим»

Протоієрей Георгій Коваленко: «Звершення Таїнства cповіді по телефону є неможливим»

03.11.11 14:05 0 1724
Сьогодні інтернетом поширилася інформація про те, що в «православних храмах Києва в листопаді з’явиться послуга — сповідь по телефону».

Про таку ідею розповіли у відділі соціального служіння УПЦ:

– «Швидше за все, у нас буде два священики, які постійно будуть ходити з телефонами. Ці номери ми оголосимо, і на них зможуть у будь-який час телефонувати люди, охочі висповідатися», – повідомив голова відділу отець Сергій Косовський. За його словами, якщо такою послугою скористається хоча б кілька людей, яким це необхідно, то вже буде добре. «Звичайно, ця сповідь не буде повноцінною, оскільки після неї людина не зможе причаститися. І краще б людям, які бажають сповідатися, наприклад, перед складною операцією, викликати священика. Благо у нас є така можливість, і при кожній лікарні є отці, які сповідають і причащають людей. Але в житті бувають різні ситуації...», – говорить о.Сергій. За його словами, номери телефонів для сповіді будуть оголошені через кілька тижнів.

Подібна послуга з'явилася і в Москві. Там на єдиному безкоштовному телефоні постійно «чергують» священики та диякони, які можуть і вислухати, і пораду дати, і допомогти у важкій життєвій ситуації.

Священики УПЦ (МП) говорять, що телефон для сповіді буде створений для «крайніх» ситуацій. Тим же, хто просто хоче поговорити про Бога, пропонуватимуть прийти в храм і віч-на-віч поспілкуватися зі священиком. Про це повідомляє segodnya.ua

За словами прес-секретаря Предстоятеля Української Православної Церкви протоієрея Георгія Коваленка, журналіст, який звертався за коментарем до голови Синодального відділу з благодійності та соціального служіння УПЦ архідиякона Сергія Косовського, неправильно зрозумів і передав думку, повідомляє сайт «Православіє в Україні».

Дійсно, Українська Православна Церква працює над тим, щоб створити власний call-центр, «телефон довіри», а також запустити програмний додаток для мобільних телефонів. Зокрема, в call-центрі можна буде поспілкуватися зі священнослужителями на будь-які духовні теми, а також дізнатися довідкову інформацію щодо розташування храмів, святинь, розкладу богослужінь тощо.

Щодо власне Таїнства сповіді, то, за словами отця Георгія, його звершення, як і Таїнства Причастя, по телефону є неможливим. По телефону можливі духовна бесіда чи духовна настанова.

Кожне Таїнство — це дві частини: видима, обрядова, і невидима, духовна. Через Таїнство діє Сам Господь і Дух Святий. Як у людині поєднані душа і тіло, так і Таїнство складається з видимої частини — обряду та невидимої — дії Святого Духа. Для Православної Церкви звершення Таїнства без безпосередньої при цьому участі людини — неможливе і є неприродним.

***

З цього приводу у вівторок, 25 жовтня, о 12.00 в прес-центрі інформаційно-аналітичного агентства «Главком» відбудеться прес-конференція на тему: «Церковний call-центр: чи можна буде сповідатися по телефону?» за участю голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрея Георгія Коваленка.

Богословська освіта і наука в Україні
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ