Луцьке  Євангеліє прославить Волинь по цілому світі

Луцьке Євангеліє прославить Волинь по цілому світі

13.11.11 23:22 0 1713
Факсимільне видання Волинської єпархії УПЦ невдовзі побачать у Європі та Америці.

…Кажуть, що рукописи не горять. Можна додати –і не зникають безвісти. Яскравим свідченням цього є повернення із забуття однієї із найдавніших богослужбових книг України, що збереглась до наших днів. Мова йде про Луцьке Євангеліє XIV століття, перевидане Волинською єпархією УПЦ.

«На початку дев’яностих років в архівних документах ми натрапили на відомості про те, що у передмісті Луцька, на території Спаського Красносельського монастиря, було написане добре відоме історичній науці Євангеліє, - розповідає керуючий Волинською єпархією УПЦ митрополит Ніфонт. - Я зацікавився цим питанням, і з’ясувалось, що книга нині зберігається у Російській державній бібліотеці в Москві. У лютому 2010 року ми зустрілись з генеральним директором бібліотеки Олександром Віслим і домовились про те, щоб відтворити святиню Волині у вигляді видання факсимільного типу».

За словами відповідального за випуск голови видавничого відділу єпархії архімандрита Онуфрія (Куца), перевидання такого старовинного рукопису в Україні відбулося вперше. У факсимільній копії майже стовідсотково збережено натуральний розмір текстів і прикрас. Сторінки відтворені в оригінальному вигляді, кольорі та об’ємі без чистки і ретушування. Тиснення на оправі відновлене за збереженими залишками. Видання заплановане в двох частинах. До першої входить сама факсимільна копія Євангелія з описом книги у додатку, у другій - розміщені дослідження науковців.

Видати книгу допомогли благодійники. Зокрема, один з них передав сто тисяч гривень, навіть не назвавши свого імені. Наклад видання –одна тисяча примірників. Стільки ж само становить вартість книги. Гроші, виручені від продажу Луцького Євангелія, використають на будівництво собору всіх Святих землі Волинської.

Під час презентації видання у Києві владика Ніфонт отримав відзнаку з рук самого Блаженнійшого Володимира, митрополита Київського всієї України. За запрошенням губернатора Волині Бориса Клімчука книгу презентували в облдержадміністрації. Перші особи Луцька та області отримали Євангеліє у подарунок.

«Це унікальна книга, унікальне видання, - сказав Борис Клімчук. – Робота, зроблена митрополитом Ніфонтом і його паствою, надзвичайно потрібна для наступних поколінь».

Борис Клімчук пообіцяв владиці Ніфонту допомогти представити видання Волинської єпархії в Європі та Америці. За його словами, це буде місія українства, донесення українців до світу як нації.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Рівненщині осінні ...

КОМЕНТАРІ