Внесено зміни до Порядку  реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають  роботу, і безробітних

Внесено зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних

14.11.11 18:16 0 1382
29 жовтня 2011 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1080, якою внесено зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 року № 219, щодо надання особам можливості бути зареєстрованими як такі, що шукають роботу, та безробітні і отримувати соціальні послуги у будь-якому центрі зайнятості незалежно від реєстрації місця проживання чи перебування.

Такі зміни внесено з метою реалізації Програми економічних реформ на 2010-2014 роки та з метою підвищення ефективності роботи служби зайнятості шляхом сприяння перерозподілу кадрів у регіональному й міжрегіональному масштабі, а також на виконання Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», яким прямо визначено, що реєстрація місця проживання не може бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмежень.

Насамперед, запропонований механізм отримання громадянами послуг служби зайнятості спрямований на підвищення рівня укомплектування вакансій та скорочення терміну пошуку роботи. Він надає додаткові можливості для працевлаштування безробітних за межами місцевості зареєстрованого проживання та зменшення професійно-кваліфікаційного дисбалансу в територіальному розрізі завдяки підвищенню мобільності робочої сили.

Постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1080 передбачається надання послуг державної служби зайнятості, перелік яких визначений частиною другою статті 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації тощо), незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування особи.

Виплата матеріального забезпечення на випадок безробіття здійснюється у тому центрі зайнятості, де особа зареєстрована як безробітна. Прив’язка реалізації права осіб на матеріальні виплати до адміністративно-територіальної одиниці реєстрації місця проживання є загальноприйнятою для українського законодавства (зокрема отримання житлових субсидій, інших видів соціальних допомог, пенсій тощо).

Розмір допомоги з безробіття визначається відповідно до чинного законодавства, а саме статті 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» і обмежується розміром середньої заробітної плати, що склалася в галузях національної економіки відповідної області за минулий місяць, де зареєстроване місце проживання особи. Таким чином, відповідно до норм чинного законодавства, допомога з безробіття не може бути вищою за середню заробітну плату в області, де зареєстроване місце проживання особи.

Враховуючи зазначене, новий порядок реєстрації громадян у державній службі зайнятості унеможливлює зловживання з отримання допомоги з безробіття у збільшеному розмірі та сприятиме подоланню утриманських настроїв серед безробітних.

Інформацію підготував Рівненський обласний центр зайнятості.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Кожного третього ...

КОМЕНТАРІ