Королівське Євангеліє - пам’ятка духовної культури Закарпаття

Королівське Євангеліє - пам’ятка духовної культури Закарпаття

08.12.11 17:52 0 1494
30 листопада 2011 року в Виноградові відбулася наукова конференція «Королівське Євангеліє – пам'ятка духовної культури Закарпаття».

У конференції взяли участь відомі науковці та представники духовенства, серед яких професор Німчук В.В., професор Чучка П.П., професор С.Д. Федака С.Д., доцент Прохненко І.А., доцент Добосевич У.Б., доцент Палінчак М.М. та ін. Як можна зрозуміти вже з самої назви, конференція була присвячена одній маловідомій, але дуже важливій пам'ятці в історії духовної української культури Закарпаття – Королівському Євангелію, якому цьогоріч виповнилося 610 років. Книгу було обговорено в мовознавчому, літературознавчому, історичному, богословському, мистецтвознавчому, книгознавчому, педагогічному та інших аспектах. До цього часу були тільки дві спеціальні наукові розвідки, авторами яких є архімандрит Василій (Пронін) та мовознавці Павло Чучка й Василь Микитась. Атмосфера наукового обговорення була піднесена завдяки присутності цієї священної книги в залі, де відбувалася конференція.

Від Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, з благословення отця-ректора професора, архімандрита Віктора (Бедь), участь в цій конференції взяла молодий науковець Інна Федорівна Яворська, яка виступила з доповіддю на тему: «Дидактичне значення Королівського Євангелія».

Після завершення першої частини конференції усі її учасники поїхали в селище Королево, де взяли участь у відкритті пам'ятного знака, присвяченого Королівському Євангелію.

Така пильна увага до Королівського Євангелія не випадкова, адже сьогодні воно вважається найдавнішою збереженою кириличною книгою, що була створена на Закарпатті наприкінці ХІV – почaтку ХV століть. Ця пам'ятка була переписана в Королівському (Нелабському) замку Станіславом Граматиком 1401 року. Замовником дуже дорогої на той час книги став Степан Винц, про що сказано у грамоті в кінці пам'ятки. Важливо відзначити, що Королівське Євангеліє на 160 років давніше за славнозвісне Пересопницьке Євангеліє, на якому приймають присягу президенти України. Тепер Королівське Євангеліє зберігається в Закарпатському краєзнавчому музеї в Ужгороді.

Насамкінець, усі учасники конференції погодилися з тим, що Королівське Євангеліє варто якнайшвидше реставрувати і здійснити факсимільне видання пам'ятки. Також було запропоновано увіковічнити імена Станіслава Граматика й Степана Вінца, назвавши на їх честь вулиці, школи в Королеві та на Виноградівщині загалом.

І.Ф. Яворська,
викладач кафедри класичних
та сучасних літературних мов УУБА – КаУ

Богословська освіта і наука в Україні
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині міліція ...
Наступна новина: На Рівненщині селяни ...

КОМЕНТАРІ