Прийнято  бюджет Тернопільської області на 2012 рік

Прийнято бюджет Тернопільської області на 2012 рік

10.01.12 18:34 0 1830
42 сесія Тернопільської обласної ради попри основне питання – прийняття бюджету на 2012 рік - обговорила ще ряд проектів рішень. До уваги депутатів було запропоновано – «Інформація голови Тернопільської обласної виборчої комісії про рішення Тернопільської обласної виборчої комісії щодо визнання обраними депутатами наступних за черговістю кандидатів в депутати у виборчих списках відповідних місцевих організацій партій», «Депутатські запити депутатів Тернопільської обласної ради», «Про внесення змін до обласного бюджету на 2011 рік», «Про обласний бюджет на 2012 рік», «Про надання Тернопільському обласному комунальному підприємству "Фірма "Тернопільавіаавтотранс" дозволу на проведення реконструкції аеровокзалу та виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації», «Про порядок надання в оренду, методику розрахунку і порядок використання орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області».

Голова ТВК Сергій Іщенко вже вкотре на сесію обласної ради не з’явився, тому введення нових депутатів знову не відбулося.

Сесія підтримала запит депутата Ярослава Галяса щодо ситуації, яка склалася у Мельниця-Подільському обласному комунальному дитячому будинку-інтернаті. Йшлося про фізичні покарання дітей працівниками цього закладу, які призвели до серйозних травм, а також про нереагування на такі факти правоохоронних органів. Тому депутати закликали силові структури розібратись із цим та притягти винних до відповідальності.

Рішення «Про внесення змін до обласного бюджету на 2011 рік» було прийняте із змінами, внесеними постійною депутатською комісією з питань бюджету.

Ігор Пиріг, начальник фінансового управління облдержадміністрації доповідав щодо проекту бюджету на 2012 рік.

За його словами:

«- Під час формування проекту обласного бюджету на 2012 рік враховані основні завдання бюджетної політики, розрахункові показники Міністерства фінансів України, зміни в податковому та бюджетному законодавстві, основні прогнозні макроекономічні показники економічного і соціального розвитку області на 2012 рік.

Основними пріоритетами розвитку області на 2012 рік є підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу регіону та забезпечення продовольчої безпеки; розвиток транзитно-транспортного та туристично-рекреаційного потенціалу регіону; розвиток сучасної інфраструктури населених пунктів області та підвищення рівня техногенної безпеки; впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення енергоефективності; формування нової якості та доступності послуг з освіти та охорони здоров’я, розвиток фізкультури та спорту.»

Разом з тим під час обговорення особливу увагу депутатів викликало те, що 18 мільйонів гривень не пройшли через казначейство наприкінці минулого року й спричинили заборгованість. Ігор Пиріг запевнив, що всі кошти є на рахунках і будуть повернуті, а ОДА готуватиме відповідний проект рішення.

Також особливо обурило депутатів те, що у підготовленому облдержадміністрацією проекті бюджету не було закладено кошти обласному перинатальному центру, який включений у національну програму. За умов співфінансування (обласна рада виділяє – 25 %) із державного бюджету обласний перинатальний центр отримає 25 мільйонів гривень на реконструкцію та розвиток. Лише принципова позиція голови обласної ради призвела до виділення 1 мільйона гривень.

Багато питань депутатського корпусу стосувалося фінансування, а точніше його відсутності, обласних програм у галузі освіти, охорони здоров’я, культури тощо. Зокрема, жодної копійки не було закладено на програми в галузі сільського господарства.

Також начальник фінансового управління облдержадміністрації гарантував у 2012 році обов’язкові виплати в усіх галузях.

Серйозні сумніви виникли у депутатського корпусу щодо 120% виконання доходів бюджету за рахунок податку із заробітних плат найманих працівників у 2012 році, оскільки у 2011 було значне невиконання цих надходжень.

Очільник обласної ради підкреслив, ще одну особливість обговорюваного бюджету: держава недофінасовує захищені статті. Зокрема, управління культури отримає із обласного бюджету 1 млн. 732,7тис., а управління праці та соціального захисту 2 млн. 400 тис., а це кошти на енергоносії та заробітні плати гарантовані державою.

Також Олексій Кайда вказав на невиконання виконавчою гілкою влади рішення сесії: «Тернопільській державній адміністрації проводити фінансування регіональних програм після погодження заходів цих програм профільними постійними депутатськими комісіями.

Про складність бюджету 2012 говорив голова постійної комісії з питань бюджету Олександр Стадник. Звертаючись до розпорядників коштів, він зауважив, що у підготовці бюджету структурами ОДА було закладено різні відсотки росту заробітної плати та коефіцієнти збільшення оплат за енергоносії не лише по галузях, а й у них всередині між установами. Він також запевнив, що при внесенні змін до бюджету ці всі розбіжності будуть проаналізовані щодо кожного закладу. Також очільник бюджетної комісії наголосив на тих змінах, які були внесені депутатами у проект бюджету, поданий ОДА. Зокрема – передбачити виділення коштів з обласного бюджету в сумі 1 млн. грн.. на співфінансування робіт з реконструкції будівель «Тернопільський перинатальний центр «Мати і дитина»; 115 тис. - на виготовлення проектно-кошторисної документації Тернопільським обласним клінічним диспансером на проведення ремонтних робіт існуючих приміщень, 190 тис. грн. – для надання фінансової підтримки обласному комунальному підприємству «Інформаційний туристичний краєзнавчий центр» тощо.

Голова обласної ради підтримав оцінки, дані колегами бюджету поточного року як «бюджет виживання», «бюджет стагнації та регресу», разом з тим наголосив на тому, що враховуючи внесені зміни, його необхідно прийняти. Також Олексій Кайда подякував усім депутатам, які долучились до внесення поправок та змін до поданого облдержадміністрацією проекту.

Підтримавши внесені бюджетною комісією зміни, сесія проголосувала за обласний бюджет на 2012 рік. Разом з тим сесія обласної ради дала протокольне доручення направити до постійної депутатської комісії з питань бюджету усі бюджетні запити розпорядників бюджетних коштів.

Одноголосно було прийнято рішення «Про надання Тернопільському обласному комунальному підприємству "Фірма "Тернопільавіаавтотранс" дозволу на проведення реконструкції аеровокзалу та виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації» та «Про порядок надання в оренду, методику розрахунку і порядок використання орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області».

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Найважливіша – бюджетна ...
Наступна новина: На Рівненщині знову ...

КОМЕНТАРІ